A mediterrán articsóka egyszerre zöldség-, dísz- és gyógynövény. Dekoratív virágzata nem csak ízletes, de virágcsokrok gyakori kelléke is.
Az articsóka (Cynara scolymus L.) mediterrán eredetű növény, amely a
fészkesvirágzatúak családjába (Compositae) tartozik. Az articsókát már
az ókorban is ismerték, a rómaiak az étkezésen kívül gyógynövényként is
használták. A bogáncsra emlékeztető évelő növény őshazája feltehetően
Délnyugat-Európa vagy Észak-Afrika. A növény 1,5-2 méter magasra is
megnő. Gyökértörzse minden évben vastagodik, majd fokozatosan elfásodik.
Az elágazó szárán találhatók az igen nagyméretű, dekoratív gömbölyű
fészekvirágzatok, amelyek általában 8-12 cm átmérőjűek. A növény ki nem
nyílt virágzatkezdeményét hasznosítják étkezési célra. Az articsóka
évente kétszer terem, először márciustól májusig, majd októbertől
decemberig lehet szüretelni. A korai fajták megvastagodott sziromvirágai
ibolyakék színűek, a késeieké pedig zöldek. Az articsóka értékes
zöldség-, dísz- és gyógynövény.
Magas vérnyomás, cukorbetegség, máj- és vesebántalmak esetén bevethetjük az articsókát, hiszen epehajtó, koleszterincsökkentő és emésztéssegítő hatása is ismert, sőt gyökérzetének antibiotikus hatást is tulajdonítanak. Afrodiziákumként tisztelt növény, tele van vassal, fehérjével, vitaminokkal.
Ha friss articsókával próbálkozunk, készüljünk kemény munkára, és fejenként egy-egy articsókával számoljunk legalább. A kemény pikkelyszerű leveleket vissza kell vágni, és az articsókát sós vízben vagy gőzben meg kell párolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése