2013. július 28., vasárnap

Ízes gyümölcs - a szeder

A szeder azon gyümölcsök közé tartozik, amelyeket már az ősidőben ismertek és fogyasztottak. A rózsafélék családjába tartozik, csak Európában több mint 2000 fajta ismert. Népies elnevezései a fekete málna, szederje, szedernye.

Gyümölcse tanninokban, azaz csersavakban gazdag, ami pedig összehúzó tulajdonsága miatt védi a hajszálereket. Emiatt gyógynövényként is használják. A-, C- és E-vitaminban gazdag, fogyasztása 
segíti a szervezet védekezőképességét a betegségek ellenVírusos megbetegedéseknél különösen javasolt a gyümölcs fogyasztása, hiszen azok leküzdésében a szeder gyümölcssavai és ásványi sói nagy szerepet játszanak. Mélykék színe antocián tartalmáról árulkodik, ami egy olyan antioxidáns, ami mérsékli a szabadgyökök káros hatásait, s így csökkenti a rákbetegség kialakulását. Ezen kívül a benne található antocián javítja az emlékezőképességet, gyulladás gátló és szabályozza a vérnyomást is. Ezen kívül magas a foszfor- és vastartalma is.

Hideg szederleves
Hozzávalók: 

20 deka szeder
20 deka cukor
1 citrom reszelt héja és leve
4 dl tejszín
4 dl tej
A szedret turmixoljuk, vagy szitán áttörjük, cukorral ízesítjük, majd belekeverjük a citrom levét és lereszelt héját, hozzáadjuk a tejet, tejszínt, összekeverjük, jól behűtjük, szederszemekkel tálaljuk.

Szedres muffin

Hozzávalók:
15 dkg   liszt
1 kiskanál sütőpor
1 tojás felverve
170 ml tej
120 g vaj
10-15 dkg szeder- vagy tetszés szerinti gyümölcs-
ízlés szerint édesítőszer/cukor

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő   Egy muffinsütő tepsit béleljünk ki sütőkosárkákkal. Általában 12 darab fér bele. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, és az édesítőszert/cukrot egy mély tálkában. A felvert tojást keverjük el a tejjel és az olvasztott vajjal, majd dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal. Adjuk hozzá a szedret.
Az masszát kanalazzuk a kosárkákba, és süssük 15-20 percig, vagyis amíg szépen megnő.
Ha kiszedtük, hagyjuk picit hülni és a papírkosarakkal együtt tálaljuk fel.

 Joghurtos szedres krém
A natúr joghurtot elkeverjük a porcukorral, a triple sec-kel, a vaníliás cukorral, a citromlével. A tejszínt kemény habbá verjük fel.
Az egészet óvatosan összekeverjük friss/ fagyasztott/ szederrel. Pudingformába, vagy őzgerincformába töltjük, és kifagyasztjuk.


szeder.png


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése