2015. január 21., szerda

Tészták - a túrós csusza

A tészta eredete nem teljesen tisztázott, egyesek szerint Marco Polo utazásai során Keletről hozta receptjét Itáliába 1295-ben. Más források szerint az itáliaiak ekkor már lelkes fogyasztói voltak a tésztának, Szicíliában például a makaróni már jóval korábban a kedvenc ételek közé tartozott.
 Úgy tartják, hogy Szicíliába az arabokon keresztül jutott el a tészta, akik Perzsiában bukkantak rá.

Akárhonnan is származik, a tészta az egyik legnemzetközibb eledel, egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető.
 

Számos hungarikumunk – mint a pörkölt, gulyás, halászlé, bableves, paprikás csirke – sorában a túrós csusza is ott van. Úgy jó, ha sok rajta a tejföl, vagyis, ha csúszik, ezt a neve is mutatja. 



Hozzávalók:

  • 50 dkg fodros kocka
  • 50 dkg túró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 25 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:

A fodros kocka tésztát vízben kifőzzük, a túróval és a nagy pohár tejföllel összekeverjük. Kiolajozott tepsiben elterítjük, és kb. 20 percig sütjük, utána sűrűn ráterítjük a kisütött szalonnát, és még 10 percre visszatesszük a sütőbe.


Hozzávalók:

10 dkg füstölt szalonna
40 dkg félzsíros tehéntúró
4+1 dl tejföl
40 dkg csuszatészta

Elkészítés:

Felteszünk forrni 4 liter vizet. A szalonnából levágunk 4 vékony szeletet (rajtuk hagyjuk a bőrt, különben nem kunkorodnak fel), és tarajosra bevagdossuk. A maradék szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. A túrót villával megtörjük, összekeverjük 4 dl tejföllel és ízlés szerint sóval.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A forrásban lévő vízhez adunk 1 evőkanál sót, beletesszük a csuszatésztát és kifőzzük.
A tésztát leszűrjük, és azonnal csinos tepsiforma sütőedénybe csúsztatjuk. Összekeverjük a pörcös szalonnazsírral, szalonnakockákkal.

Majd hozzáadjuk a tejfölös túrót, és favilla segítségével lazán, de alaposan összekeverjük. Tetejét „kócosra” formáljuk, elsimítjuk rajta a maradék 1 dl tejfölt, és ráfektetjük a szalonnatarajokat.

A forró sütőben addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra pirul (kb. 30 perc).
Azonnal tálaljuk, mert frissen az igazi!
 
Európa tizedik legjobb étele a túrós csusza :

Az amerikai Thrillist magazin Európa 48 országának ételei közül a tizedik legjobbnak a túrós csuszát találta. A lap két munkatársa a magyar konyha remekeinek tartja a gulyáson és a paprikás csirkén kívül a rántott sajtot is, de egyedülálló ínyencségnek említi a túrós csuszát./EuroAstra/

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése