2015. január 27., kedd

Téli vitaminforrás - a savanyú káposzta

A savanyú káposzta az egyik legegészségesebb ételek egyike, különösen ezekben a téli időkben amikor kevés a vitaminforrás. 




A káposzta eltartására a legmegfelelőbb a savanyítás. Elkészítésének módját valószínűleg a kínaiak dolgozták ki. Állítások szerint már a kínai nagy fal építésénél is kaptak savanyú káposztát a munkások. Elterjedése rohamszerű volt, és a  XVIII-XIX. században már télen a legtöbb ételt savanyú káposztából készítették. A savanyítás családonként saját recept alapján történt. A finom ízű savanyú káposzta különleges árunak számított, és jól eladható volt. A szláv népek rendszeresen fogyasztják, a németek nemzeti eledele.
 
Tartalmaz karotint, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, K-, U- vitamint, tej-és ecetsavat, ásványi anyagokat: nátront, meszet, ként, kolint, káliumot, vasat, cinket. Olyan (tejsav)baktériumokat tartalmaz, amelyek a hús fogyasztó ember bélrendszerében élő, rosszindulatú baktériumokat elpusztítja. Több a tejsavbaktérium található benne, mint a joghurtban.

 A C vitaminnak köszönhetően serkenti az immunrendszert.
Szabályozza a zsíranyagcserét,  a koleszterinszintet.

Csirkecombok savanyúkáposzta-ágyon

6 csirke felsőcomb, 50 dkg savanyú káposzta 3 evőkanál , citromlé, 1,5 dl sör ,só, bors, a tál kikenéséhez olaj

A jól megmosott combokat sóval és borssal jól befűszerezzük, állni hagyjuk, majd meglocsoljuk a citromlével. Egy jénai sütőedényt jól kiolajozunk, az aljára fektetjük a jól kifacsart káposztát, erre tesszük a combokat, a húsra öntjük a sört, majd az edényt alufóliával letakarjuk, előmelegített sütőben kb 40-50 perc alatt készre sütjük úgy, hogy az utolsó 15 percben leszedjük a fóliát, a húst így szépen megpirítjuk.

Recept: Gál Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése