2012. november 7., szerda

Alma pongyolában

Kevés gyümölcs dicsekedhet olyan nagy múlttal, mint az alma.

Az almához kötődő legendáknak se szeri, se száma. Az alma nagyon sok nép meséjében, hitvilágában megjelenik. Először is ott volt az a bizonyos alma, amit a kígyó sugallatára szakasztott le Éva a tudás fájáról. Aztán Erisnek, a viszály istennőjének jóvoltából válik az alma minden baj okozójává. A legszebbnek címzett aranyalma sok probléma forrásává vált, többek között a trójai háború is ezért pattant ki. De gondoljunk csak szegény Hófehérkére: hogy megjárta a szép piros almával.
A norvég mitológiában az almafa a halhatatlanságot jelképezi, a lengyelek hittek benne, hogy az almafa segít a fiatal lányoknak megálmodni, ki lesz a jövendőbelijük. A kelta mitológiában és a kelták ünnepeiben is fontos szerephez jut az alma, bár ennek története kissé kalandos. A rómaiak istennőjének, az almának is nevet adó Pomonának az ünnepe a hódítások útján eljutott a brit szigetekre, ahol a kelták a római hagyományok egy részét beleillesztették a saját hagyományaikba, így vált az alma elengedhetetlen részévé az ősz vége felé tartott – manapság Halloween-ként ismert – ünnepüknek.

Alma pongyolában

Nálunk általában édesség-vonalon jelenik meg az alma. Nagyanyáink almakompótja mellett az almás desszertek is klasszikusnak számítanak. Az alma azonban húsok mellé is adható, sőt ha jól van fűszerezve nagyon finom levesek készíthetők belőle. Az alma jó viseli a klasszikus sütemény fűszereket (vanília, fahéj, szegfűszeg), de a karakteresebb, keleti ízvilággal is remekül megfér. A kardamom vagy a curry is kísérője lehet egy tejszínes, kissé édeskés almaszósznak, ami húsokhoz kiváló.
Az alma salátákba komponálva is tökéletes. A híres Waldorf saláta is almára épült, némi zellerszárral és kevés majonézzel megbolondítva.

Húsokhoz is jól illik a zamatos alma



/forrás: Mindmegette/ 

Alma pongyolában recept

Hozzávalók:

3 alma
1 cs vaníliás cukor
15 dkg liszt
2 dl tej
1-2 dl szódavíz
2 egész tojás
csipetnyi só
1/2 dl étolaj

Recept:

A meleg fahéjas almát szívesebben fogyasztja az édességkedvelő, mint nyers társát:)
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, a magházát kiszúrjuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk. Az almaszeleteket megszórjuk a vaníliás cukorral.
A megszokottnál valamivel sűrűbb palacsintatésztát készítünk a liszt, a tojás, a tej és a szódavíz segítségével. A szeleteket a tésztába mártjuk két villa segítségével, és forró olajban mindkét oldalukat szép világosbarnára sütjük. Az olaj hőmérsékletét úgy ellenőrizhetjük, ha belecseppentünk a tésztából. Ha serceg, mehetnek bele az almák.
Fahéjas porcukorral tálaljuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése