2012. november 22., csütörtök

Diós receptek

 Már Salamon király is megénekelte a szerelmesek kertjében viruló virágokat, gyümölcsöket, köztük a diófát is. A gyümölcs semmit nem vesztett népszerűségéből: ahogy régen, úgy ma is finom és fontos táplálékként tartjuk számon – sok vidéken szinte minden udvarban áll egy-egy árnyat adó diófa.

Diós sajtkrém

Hozzávalók:
10 dkg dióbél, 12 dkg tejszínes krémsajt, 12 dkg márványsajt, 5 cl tejszín, 1 púpos teáskanál enyhén csípős mustár, őrölt feketebors


Elkészítés:
Egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk a diót, majd, amikor már kihűlt mozsárban durvára törjük. A morzsás diót turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a krérmsajtot, belemorzsoljuk a márványsajtot és hozzáöntjük a tejszínt. Beletesszük a mustárt és friss borsot adunk hozzá.
A géppel kenhető állagúra dolgozzuk a masszát, és néhány órára, vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tehetjük, hogy az ízek összeérjenek. Ropogós kenyérre, bagettre kenve isteni. (Kevés reszelt almával megbolondítva még finomabb.)

Csirke tejszínes-diós mártásban

Hozzávalók:60 dkg bőr nélküli csirkemell vagy felsőcomb kicsontozva, 2 fej hagyma, 4 dl félédes fehérbor, 3-4 dl tejszín, 10 dkg durvára vágott dió, 3 db savanyú alma, méz, só, liszt vagy keményítő

Elkészítés:
A jó duci csirkedarabokat (ne szeleteljük!) megsózzuk. A hagymákat felkarikázzuk, majd egy műanyag tálba lerétegezzük a csirkedarabokkal. Az egészet meglocsoljuk a borral, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Jó nagy tepsibe beletesszük a pácolt csirkedarabokat és az előzőleg félbevágott, kimagozott és mézzel megkent almákat. A leszűrt pácléből kicsit öntünk alá, és előmelegített sütőbe (közepes fokozat) toljuk. Sülés közben néha meglocsolgatjuk a félretett leszűrt páclével.
Közben egy serpenyőben illatosra pirítjuk a diót.
A tejszínt felforraljuk, sózzuk, aki szereti, pici szerecsendiót is tehet bele, és a pirított dióval kis lángon sűrűre főzzük. Ha szükséges, kevés lisztet vagy keményítőt adunk hozzá, hogy ne legyen olyan híg. A csirkét és az almákat tálra szedjük, a mártást külön csészében kínáljuk mellé. Krumplipürével vagy rizzsel tálaljuk.

Diós-márványsajtos tésztasaláta

Hozzávalók:
1 kis fej lollo rosso vagy radicchio saláta, 1 citrom, 1 evőkanál fehérborecet, 20 dkg márvány sajt, 10 dkg dió, 50 dkg lebbencstészta, 1 teáskanál olaj, 1,5 dl tej, 10 dkg tejföl


Elkészítés:
A salátát megmossuk, a leveleit csíkokra vágjuk, a citrom levét kifacsarjuk, az ecettel összekeverjük. A rokfortot apróra daraboljuk, a dió felét apróra vágjuk, a másik felét félretesszük a díszítéshez.
A tésztát sós, olajos vízben nem túl puhára főzzük, majd leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A salátát rövid időre az ecet és a citromlé keverékébe mártjuk.
A márványsajtot a tejben kis láng felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejfölt és a megvágott diót, végül borssal ízesítjük. A salátát a mártásba forgatjuk, és a tésztával együtt azonnal tálaljuk. A fél dióbelekkel
díszítjük.

Darált dióba forgatott libamáj pirított petrezselyemmel

Hozzávalók:
60 dkg libamáj, csipetnyi só, a panírhoz: liszt, tojás, darált dió; a sütéshez: olaj, 1 csokor petrezselyem


Elkészítés:
Első lépésként a libamájat közepes vastagságúra felszeleteljük. A szeleteket megsózzuk, majd a szokásos módon lisztbe, tojásba forgatjuk, végső lépésként azonban zsemlemorzsa helyett durvábbra darált dióba forgatjuk. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk (kb. 150-180 fokra) és megsütjük benne az előkészített szeleteket. A petrezselyemszálakat rövid időre a forró olajba tesszük, majd itatóspapírra helyezzük. A májat vajas burgonyapürével és a sült petrezselyemmel kínáljuk. Jól illik a májhoz a roston megsütött gyümölcs is.

Almás-diós kefíres pite

Hozzávalók:3 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 5 tojás, 3 pohár kefir, 2 pohár cukor, 1 pohár étolaj, 6 db alma, fél marék durvára tört dió

Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Hozzáöntjük a külön tálban jól összedolgozott egész tojásokat és a kefirt, majd lassú keverés mellett vékony sugárban belecsurgatjuk az étolajat. Az így kapott tésztát csomómentesre dolgozzuk, és hozzáadjuk a meghámozott, vékony szeletekre vágott almát, valamint a durvára tört diót. Kivajazott, kilisztezett tepsibe töltjük, kb. 160 fokos sütőben szép barnára sütjük.
Készíthetjük körtével, esetleg meggyel és csokoládéval is. Egy pohár: 2 dl űrtartalmú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése