2012. november 17., szombat

Vasárnapi húsleves



Húslevesen nem spórolunk húsilag, nem cselezzük ki az ízeket leveskockával, szárított petrezselyemmel, teatojásba dugott zöldség darálmányokkal, se erős, se erőtlen Pistával, és legfőképpen nem sürgetjük. Az első forrás után szépen, lassan, komótosan hagyjuk, hogy fődögéljen. 

Cecei-Horváth Tibor, az óbudai Kéhly legendás vendéglősének útmutatása:

négy szép darab velőscsontból (ezt majd külön főzzük), és 75 deka marhafartőből, szegyből (szóba jöhet még esetleg hátszín,tarja,és mellé pár darab u.n. ritkacsont) indulunk ki. Hozzájön összesen 25-30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikkely),4 kis fej csiperkegomba(elhagyható), gerezd fokhagyma, egy - egy szem kisebb vöröshagyma és krumpli (Gül baba vagy rózsa), egy-egy közepes zöldpaprika, paradicsom, kis csokor petrezselyemzöld, pár szem egész bors,csípet gyömbér, szerecsendió, sáfrányos szeklice, ízlés szerint só.

A méretes fazékba legalulra a feldarabolt húsok -és ha van,a csontok - kerüljenek. Kb. 2 liter hideg vízben kezdjük a főzést. Fél óra is el fog telni, mire felforr kezdetleges levesünk.

Jöhetnek a zöldségek, fűszerek, só és még annyi víz, hogy kiteljesedjen a fazék. Takarékon, kis lángon, lefedve álló óráig nem háborgatjuk. Utána is csak azért, hogy ellenőrizzük a hús puhulását, zöldségek állapotját. 

Mielőtt kész a leves, külön fazékban, forró vízben, a végeiken sóval bedörzsölt velőscsontokat is kifőzzük, nem kell neki sok idő: forrástól számítva legfeljebb 20 perc,így tessék kalkulálni.Ezt majd külön tálaljuk, pirítóssal. Készülhet közben a levesbetétet is, cérnametélt, daragaluska, májgombóc,kinek,mi.
Ha kész a levesünk, tálaláskor eldönthetjük, átszűrjük-e a levet, és adjuk-e külön a zöldséget, húst,vagy sem. Szerintünk nem, de nem szólunk bele. A maradék eltevésénél viszont ajánljuk, hogy a hús külön edényben, lefedve kerüljön a hűtőbe, és csak felmelegítésnél találkozzon újra a többiekkel. A velőt meg forrón együk, és ne tegyük el másnapra.
 :forrás: Tökéletes vasárnapi húsleves
Gy.Zs, HVG.hu
fotó: indafotó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése