2013. július 8., hétfő

A zöldbab

A zöldbab a nyári hónapok egyik legértékesebb tápláléka.



A közkedvelt hüvelyes a kutatások szerint az Újvilágból származik .
 A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a XVIII. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket. Így született meg tehát a „zöldbab”.

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

Hogyan főzzük?

Dobjuk a zöldbabot nagy fazék lobogó sós vízbe, és főzzük 4-5 percig. Gőzölhetjük is, de ilyenkor nagyon figyelmesnek kell lennünk, mert a zöld hüvelyek összes zamatát csak úgy tudjuk megőrizni, ha „al dente”, azaz kicsit ropogós marad!

Néhány praktika

A főzés végére akkor marad meg a zöldbab gyönyörű színe, ha igazán bő, lobogó vízben, fedő nélkül főzzük. Ha elkészült, mártsuk hirtelen jéghideg vízbe, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás hatására a növényben található zöld festékanyag, a klorofill fixálódik. 
Hideg zöldbab-leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg zsenge zöldbab
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál fehérbor ecet
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A zöldbab végeit levágjuk, a zöldbabot kis darabokra vágjuk, és megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk.
A zöldbabot 1 liter hideg az ecettel és a leveskockával ízesített vízben puhára főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és a petrezselymet, a zöldbabhoz öntjük, és lassú tűzön összeforraljuk. A levest alaposan behűtjük, és hidegen fogyasztjuk.
 Zöldbab-saláta
Vékony karikára vágok lilahagymát enyhén sózom, majd ráöntöm a szokásos módon elkészített salátaecetet,
hozzáadom a sós vízben főtt, lehűtött zöldbabot., finomra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel megszórom.
Zúzott fokhagymával ízesitem, tetejét paradicsomszeletekkel díszítem. Pár órára hűtőbe eszem, hogy az  ízek összeérjenek.
Citromos zöldbab

A megpárolt zöldbabot forró vajban megforgatom, citromlével meglocsolom. Hús mellé kiváló köret.

1 megjegyzés:

  1. Ebben a receptes blogodban még nem jártam, de ezentúl többször benézek,mert jó húsnélküli receptjeid vannak. Most a zöldbabot olvastam, mert rengeteg van a kertemben. Megyek is szedni.

    VálaszTörlés