2013. október 26., szombat

A leggönyörűbb zöldségünk a karfiol..


Olyan, mint egy virág, egyetlen zárt rózsát képez.


 A karfiol a Közel-Keletről származik, s ismerték, szerették már a görögök és a rómaiak is. Hosszú ideig feledésbe merült, majd a XVI. században jelent meg újra a genovai tengerészeknek köszönhetően, akik keletről hozták – mint újdonságot!

A következő évszázadban Olivier de Serres, a nagy mezőgazda a nehezen termelhető növények között említi. La Quintinie, a Napkirály kertésze a magokat Ciprusról hozatta, hogy karfiolt termeszthessen. Franciaországban csak a XVII. század végén sikerült magot termeszteni.

XV. Lajos – aki nagy karfiol-kedvelő volt – uralkodása alatt nevezik el a király egyik kegyencnőjéről "à la du Barry"-nak a karfiolos ételeket. A zöldségfélét abban az időben már egyre többen termesztik, és nagyon népszerű.



A karfiol élelmi rostban gazdag, szénhidrátban szegény. Értékessé teszi magas ásványi anyag (pl. kálium), folsav- és C-vitamin tartalma. Kéntartalmú, illetve indol-vázas vegyületei hatékonyan segítik szervezetünk védekezését a rákos megbetegedések ellen. Elősegíti a máj lebontó, salaktalanító munkáját. Fogyasztása csökkenti a prosztata- és más daganatok kialakulásának esélyét. Alacsony a szénhidráttartalma, mindössze 3.9 százalék,ezért  cukorbetege is nyugodtan fogyaszthatják.Emellett gazdag ásványi sókban, rostokban,

Főzhetjük egészben, de rózsákra szedve is. Főzés előtt áztassuk be a karfiolt legalább 15 percre hideg vízbe, hogy a benne lévő szennyeződést, esetleg bogarakat eltávolítsuk. Gyakran főzik víz és tej keverékében, így még ízletesebb. Ha lehet, inkább pároljuk. Fűszerként illik hozzá például a fehér bors, szerecsendió és a petrezselyemzöld. Gazdag vitaminokban, ballasztanyagban, folsavban. Papírba csomagolva hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.


  1. Párolva zöldségköretként, esetleg vajon pirított zsemlemorzsával, vagy pirított szeletelt mandulával megszórva.
  2. Leveshez, használhatjuk húsleveshez zöldségbetétként, de tejfölös karfiol levest, vagy karfiol krémlevest is készíthetünk belőle. Ha a krémlevesbe egy darab krumplit teszünk, kellemes sűrűségű lesz lisztes habarás nélkül is 
  3. Rántva, hagyományos zsemlemorzsás bundával, de húsos karfiolként palacsintatésztás bundával is, amelybe fokhagymát és darált húst teszünk, fűszerezzük sóval, borssal, és így sütjük ki.
  4. Indiai ételek, zöldségköretek gyakori alapanyaga a karfiol, például pakora.
  5. Quiche, vagy leveles tésztával készülő zöldséglepényhez a karfiolt szedjük rózsáira, és félig főzzük meg. Osszuk el a tésztán, majd öntsük rá a tejszínes-tojásos öntetet. Gazdagíthatjuk sonkával, reszelt sajttal.
  6. Saláta készítéséhez is felhasználhatjuk. Ehhez is főzzük meg a rózsáira szedett karfiolt. Készíthetünk majonézes-joghurtos öntettel salátát. Ebben az esetben adjunk a karfiolhoz kockára vágott almát, főtt burgonyát és ecetes uborkát. Hagyományosan, gyümölcsecetes öntettel is készíthetünk karfiol salátát, amelyet szórjunk meg apróra vágott petrezselyemzölddel. 
  7. Pürésíthetjük önmagában, de fele-fele arányban krumplival is. Így ízletes, könnyű köretet kapunk.
  8. Zöldséges egytálételként is elkészíthetjük a karfiolt. Egyik módja a fehér mártással készült karfiol. A karfiolt egészben vagy rózsáira szedve főzzük meg, öntsük le besamel mártással, esetleg zöldfűszeres vagy sajtos-tejszínes mártással, szórjuk meg pirított sonkakockákkal. Mediterrán jellegű, paradicsomos szószban is megpárolhatunk egy kisebb, egész karfiolt.
  9. Rakott karfiolt külön is kiemeljük, hiszen talán az egyik leggyakrabban készített karfiolos étel. Számos változata létezik, húsos, szójás, sonkás, sajtos, rizzsel, tojással és főtt krumplival rétegelt változat. Egyszerűen elkészíthető étel az egész családnak. Ha a karfiol a sütőbe kerül, előtte csak majdnem puhára főzzük meg. 
 


    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése