2013. október 10., csütörtök

Tojás - életerőt adó tojássárgája

Az emberiség egyik legősibb eledele a tojás. Számos jótékony hatása bizonyítást nyert, hiszen amellett, hogy kiváló fehérje, vitamin- és ásványianyag-forrás antioxidáns tulajdonságai is rendkívüliek.

Kutatók bizonyították be, hogy például két nyers tojássárgája kétszer annyi antioxidáns anyagot tartalmaz, mint egy alma. A tojás sárgájában továbbá olyan egészséges zsírsavak is vannak, amelyek csak halakban találhatók meg. Az antioxidáns hatású anyagok védhetnek a gyulladásos folyamatok, a szív-és érrendszeri betegségektől.Az egészséges zsírsavak hiánya pedig ízületi károsodást és izomvesztést is okozhat.

A tojás tárolásáról érdemes tudni, hogy szellős, hűvös helyen kell tartani. Szobahőmérsékleten a friss tojás
körülbelül két hétig, hűtőszekrényben tárolt tojások akár egy hónapig is elállnak. Megmosni csak közvetlenül felhasználás előtt szabad.

Maradék tojásfehérje lefagyasztva akár három hónapig is tárolható.

Számos desszertet készíthetünk nyers tojássárgájából, ezek közül az egyik legismertebb a tiramisu.

Főtt tojás - hogyan főzzük tökéletesre a tojást?

A tojásokat csak "derékig" érő vízben, fedő alatt készítsük, vagyis éppen annyi vizet tegyünk fel forrni, amennyi a tojások feléig ér. Ha sok vízben főzzük, nem lesz olyan intenzív az íze.

Főzési idő függvényében lehet készíteni lágy tojást, lágyabb tojást, majdnem kemény tojást, és kemény tojást.

Érdemes a tojást forrásban levő vízbe rakni, így pontosabban számolhatunk.

A lágy tojást forrástól számítva 3 percig kell főzni, 5 perc körül a sárgája eléri  azt a még éppen kicsi folyós állagát, 6-7 percnyi főzés után a tojássárgája már megkeményedik, a nagyon kemény tojáshoz 10 perc főzés szükséges.Ha ennél több ideig főzzük, megzöldülhet a tojás sárgája.

Fővés után hideg vízbe tehetjük a tojásokat, így könnyebb leszedni a héját.

Érdemes tudni a tojásokról,hogy egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm között lehet, melynek 10 százaléka a héja, 60 százaléka a fehérje és 30 százaléka a sárgája.


Mit jelentenek a héján található számok?

a  tojáson levő legelső számjegy a termék származási körülményeit jelzi, O-val jelzett biotojás,1-es a tojás szabad tartásos, 2-es nem ketreces tartás, 3-as a ketreces tartási módot jelenti. 


forrás: Főzőiskola -
Hegyi Zsuzsánna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése