2013. október 2., szerda

Tökfőzelék kenyérben sült tükörtojással



Miért jó a tök?  laktató, alacsony kalóriatartalmú, megfelelő fűszerezéssel  különlegessé tehető. Jól illik hozzá a friss kapor /legtöbbször ezzel használjuk/ a csombor, a babérlevél,a rozmaring és a petrezselyemzöld.


Tökfőzelék, kenyérben sült tükörtojással

Hozzávalók /4 személyre/

70-80 dkg tök,1 hagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 2 dl tejföl. só, bors, ízlés szerint kapor, személyenként 1 kis szelet kenyér, 1 tojás

A tököt megmossuk,  meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, húsát feldaraboljuk  . Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a tököt, és megfűszerezve, kevés vízzel felöntve  fedő alatt főzni kezdjük.Addig főzzük, amíg a tök meg nm puhul. Amikor megpuhult, botmixerrel pürésitjük. A tejfölt összekavarjuk a liszttel, és a tököt besűrítjük vele. Apróra vágott kaporral ízesitjük.

/Készíthetjük gyalult tökből, akkor nem kell pürésíteni, izesithetjük izlés szerint kevés ecettel, pici cukorral/,csipetnyi csombor nagyon jó ízt ad /

A kenyérszeletek  közepébe két különböző méretű pohár segítségével kört szúrunk ki.Egy teflonsütőben egyik felét megpirítjuk, majd átfordítjuk, és a közepébe ütjük a tojást.Fedő alatt addig sütjük, amíg a tükörtojás tetszés szerinti állagúra nem sül. Óvatosan kiemeljük, és a tökfőzelék mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése