2013. október 5., szombat

Nudli, gombóc, derelye, dödölle

Burgonyás tésztákból készült ételek

A burgonyás tésztából sokféle ételt készíthetünk, lehet belőle nudli, gombóc, barátfüle, derelye, stb. mindegyiknek az alapja a burgonya, a liszt, tojás, zsiradék és a só, kdvünkre megölthetjük édes, vagy sós jellegű töltelékkel.

A nudlit kisebb, ujjnyi átmérőjű, néhány centis hengerré sodorjuk, majd miután kifőztük, meghempergetjük zsemlemorzsában, majd mákkal, dióval, cukorral megszórjuk.

A nudlinak több tájneve is van, angyalbögyölő, stb.

A burgonyás tésztából készített fogások világszerte közkedveltek, ez az alapja a gnocchinak, az olasz raviolinak, a szlávok pirogjának.

Hasznos tudnivalók burgonyás tésztákhoz:

A tésztát soha ne pihentessük, hanem minél előbb gyúrjuk és készítsük el a megfelelő formára.

Ha ragad, tegyünk még lisztet hozzá.

Ha már vízbe raktuk, akkor néhányszor keverjük meg, hogy ne ragadjon a fazék aljára.

Mindig várjuk meg, amíg feljön a tészta a víz tetejére, és csak ezután szedjük ki szűrőkanál segítségével.

Amikor a zsemlemorzsába hempergettük, ne keverjük össze, mert széteshet.

Hasznos segédeszköz lehet a derelyeformáló, derelyevágó, mert mutatósabb tésztát készíthetünk a segítségükkel.

Juhtúrós barátfüle

Hozzávalók:
4 nagyobb krumpli
20-25 dkg liszt
1 tojás
2 evőkanál olaj
30 dkg juhtúró
só,
a sütéshez olaj

Ebből a mennyiségbúl 20-25 barátfüle készül.

A krumplit héjában megfőzzük, majd amikor már nem forró meghámozzuk, még melegen krumplinyomón átnyomjuk, vagy krumplitörővel jól összetörjük.
Beleütjük a tojást, megsózzuk és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy jól kezelhető, de nem túl kemény tésztát kapjunk.
Aalaposan összegyúrjuk, majd egy hosszabb rudat sodrunk a tésztából.
Éles késsel kb 1-2 centiméteres széles csíkokat vágunk.
A csíkokat kézzel egyenként kilapítjuk, és mindegyik közepébe kevés juhtúrót teszünk.
Lisztes kézzel összehajtjuk, majd a két végénél egymásba csíptetjük a tésztát.
A barátfüléket sós, sós lobogó vízbe rakjuk és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Átszűrjük egy serpenyőbe, melyben előzőleg kevés olajat forrosítottunk. A tetejére bőségesen szórjunk juhtúrót. Addig sütjük, míg az alja kissé odakap, mert attól lesz igazán finom.

Érdemes két serpenyőben lesütni, mert akkor nem kell egymásra rétegezni, és mindegyik alja meg tud pirulni.

forrás:Erdélyi Konyha

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése