2014. január 10., péntek

Téli vitaminforrás - sárgarépa

 A sárgarépa egyike a legismertebb, a legnagyobb mértékben fogyasztott zöldségeinknek, s minden élelmezési szempontból számos előnnyel rendelkezik: a sárgarépát az emberi szervezet tökéletesen tolerálja, rostjai szabályozzák a bélrendszerben lezajló tranzitot, illetve elegendő mennyiségben tartalmazza az A-vitamin előállításához szükséges provitamint. A többi zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a sárgarépa jótékony szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.



Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény gyökér volt, és a késő római időkben kezdték nemesíteni. Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is elterjedtek, főként Ázsiában. A XVII. században jelent meg a narancssárga nemesített fajta. Erdély egyes vidékein murok a neve.

Magas a vitamintartalma, karotinban, B1, B2, és B6 vitaminban, folsavban, C és K vitaminban is gazdag, de kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, nátriumot, alma- és citromsavat is tartalmaz. Magas a cukor tartalma is, ennek köszönheti édeskés ízét.
 A gyerekek különösen kedvelik édeskés íze miatt, így nyersen, lereszelve akár szendvicsek feltéte is lehet, de müzlibe keverve is kiváló téli vitaminforrás. Sütve-főzve is rengeteg lehetőség rejlik benne, készülhet belőle leves, krémleves, főzelék, krém, fasírt, de kevés vajjal és mézzel karamellizálva vagy sütőben sütve nagyszerű köret is válhat belőle.

A sárgarépát is érdemes vékonyan hámozni, mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony külső héj alatti háncsszövetben található. Ez sötétebb színű, és gyűrű alakban öleli körül a belső, szívrésznek nevezett szöveteket.  A sárgarépa puhább és jobb ízű lesz, ha a főzővízbe kevés vajat teszünk.

Nyersen hasznos tápanyagainak, többek között a béta-karotinnak is mindössze a negyede hasznosul. Hő (azaz főzés vagy sütés) hatására azonban megnyílnak a vastag sejtfalak, és hozzáférhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része.


Fűszerei
Remekül illenek mellé a keleti fűszerek, a római kömény, gyömbér, a kínai ötfűszer keverék, csillagánizs, koriandermag, az édeskömény, de a kakukkfű, narancshéj, méz, fahéj, fokhagyma, rozmaring, majoranna és a petrezselyemzöld is jól passzol hozzá. 

Sárgarépa virágok: Ételeink díszítéséhez a sárgarépákat tisztítsuk meg, daraboljuk egyenlő részekre, és vágjunk barázdákat hosszanti irányban mindegyikbe, majd kezdődhet a szeletelés. Miután levágtuk a répa csúcsát, meglátjuk, a többi szelet szép, virágformájú lesz. A dekorálás előtt tegyük hideg vízbe őket, hogy megmaradjon szép színük, és ne fonnyadjanak el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése