2014. január 15., szerda

Vöröshagyma - fokhagyma



A vöröshagyma közel 6000 éve ismert és egyike a legősibb termesztett növényeinknek.

Nyugat-Ázsiában őshonos, innen jutott el az Uraltól nyugatra, majd Közép-és Dél-Európába, valamint a Balkánra. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Neve az egyiptomi hieroglifák között a növekedés, a termékenység szimbólumaként szerepel és a papirusztekercseken írás emlékezik meg használatáról.
A középkor óta Wales jelképe, mivel a kelta walesiek csatát nyertek a segítségével. A legenda szerint Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és hagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. A sikeres csata után került be a hagyma Wales címerébe. Használata a 17-18. század táján terjedt el, a híres makói vöröshagymát pedig a 18. századra már szinte egész Európa ismerte. 
A hagyma számos betegségre, problémára kiváló orvosság!
 Baktériumölő, javítja az emésztést, hatásos a felső légúti megbetegedésekkel szemben, epehajtó, jól alkalmazható magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen. Csökkenti az emésztőrendszeri fekély veszélyét, a vérlemezkék képződését, így segít megelőzni a szívinfarktus, az agyvérzés kialakulását. A legújabb kutatási eredmények alapján a csontritkulás kialakulását is gátolja.
 
Fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Meghűlésre, köhögés enyhítésére, darázscsípések gyógyítására is bátran alkalmazható.
Gyulladásgátló hatásának köszönhetően lelohasztja a rovarcsípések helyét. A félbevágott hagymát helyezzük a megmart testrészre, 10 percig hagyjuk rajta. Segítségével megszüntethető a fájdalom és a viszketés.
A magyar konyha alapvető, meghatározó fűszernövénye, melyet levesek, hús- és halételek ízesítésére, saláták, savanyúságok készülnek belőle.

Miért könnyezünk a hagymától?

Mindenki tapasztalhatta már, hogy a hagyma reszelése, felszeletelése könnyezéssel jár. Ezen műveletek során összezúzódnak a hagyma sejtjei, amelyek az allinases elnevezésű enzimeket és szulfidokat tartalmaznak. Az enzimek hatására a szulfidok kénsavvá alakulnak át. Ez bomlékony és gáz fomájában a szembe kerül, ahol a az ott lévő nedvekkel reakcióba lép és a kénsav vizes oldataként irritálja könnymirigyeket. A szem bepirosodik és könnyezni kezd.
Fokhagyma
A fokhagyma Közép-Ázsiából származik, s évezredek óta termeszti és fogyasztja az emberiség. 

Fokhagyma termett Babilon függőkertjeiben, és Homérosz is dicsérte egészséget erősítő hatását. A görög harcosok a csatákhoz nagy adag fokhagymával látták el magukat, és ezt tették később a római légionáriusok is; úgy vélték ugyanis, hogy a fokhagyma erőt és bátorságot biztosít harcaikban. A rómaiak még nemi erősítő szernek is tartották.


A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy ez megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, például a pestisdoktor által viselt madárfejszerű álarc csőrrészébe többek között fokhagymalevelet is tettek (az orvos ezen át lélegezte be a levegőt), de a keresztény világban szellem, ördög és vámpír elűzésére is a
lkalmazták, több-kevesebb sikerrel. 

Habár sok hiedelem kapcsolódott a fokhagymához, a modern tudomány
mégis igazolta, hogy a régiek a legtöbb hatásban nem tévedtek. 1858-ban
Louis Pásteur igazolta, hogy a fokhagymának baktériumölő tulajdonsága
van, a II. világháborúban pedig fertőtlenítőként és a sebesülésből adódó
üszkösödés megakadályozására alkalmazták sikerrel.

Hogyan tisztítsunk gyorsan fokhagymát?  

http://www.youtube.com/embed/0abnwTGeAiM

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése