
A vöröshagyma közel 6000 éve ismert és egyike a legősibb termesztett növényeinknek.
Nyugat-Ázsiában őshonos, innen jutott el az
Uraltól nyugatra, majd Közép-és Dél-Európába, valamint a Balkánra. Az
ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Neve az egyiptomi
hieroglifák között a növekedés, a termékenység szimbólumaként szerepel
és a papirusztekercseken írás emlékezik meg használatáról.
A
középkor óta Wales jelképe, mivel a kelta walesiek csatát nyertek a
segítségével. A legenda szerint Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és
hagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. A sikeres
csata után került be a hagyma Wales címerébe. Használata a 17-18. század
táján terjedt el, a híres makói vöröshagymát pedig a 18. századra már
szinte egész Európa ismerte.
A hagyma számos betegségre, problémára kiváló orvosság!
Baktériumölő, javítja az emésztést, hatásos a felső légúti megbetegedésekkel szemben, epehajtó, jól alkalmazható magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen. Csökkenti
az emésztőrendszeri fekély veszélyét, a vérlemezkék képződését, így
segít megelőzni a szívinfarktus, az agyvérzés kialakulását. A legújabb
kutatási eredmények alapján a csontritkulás kialakulását is gátolja.
Fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Meghűlésre, köhögés enyhítésére, darázscsípések gyógyítására is bátran alkalmazható.
Gyulladásgátló hatásának köszönhetően lelohasztja a rovarcsípések helyét. A
félbevágott hagymát helyezzük a megmart testrészre, 10 percig hagyjuk
rajta. Segítségével megszüntethető a fájdalom és a viszketés.
A magyar
konyha alapvető, meghatározó fűszernövénye, melyet levesek, hús- és
halételek ízesítésére, saláták, savanyúságok készülnek belőle.
Miért könnyezünk a hagymától?
Mindenki tapasztalhatta már, hogy a
hagyma reszelése, felszeletelése könnyezéssel jár. Ezen műveletek során
összezúzódnak a hagyma sejtjei, amelyek az allinases elnevezésű
enzimeket és szulfidokat tartalmaznak. Az enzimek hatására a szulfidok
kénsavvá alakulnak át. Ez bomlékony és gáz fomájában a szembe kerül,
ahol a az ott lévő nedvekkel reakcióba lép és a kénsav vizes oldataként
irritálja könnymirigyeket. A szem bepirosodik és könnyezni kezd.
Fokhagyma
A fokhagyma Közép-Ázsiából származik, s évezredek óta termeszti és fogyasztja az emberiség.
Fokhagyma termett Babilon függőkertjeiben, és Homérosz is dicsérte
egészséget erősítő hatását. A görög harcosok a csatákhoz nagy adag
fokhagymával látták el magukat, és ezt tették később a római
légionáriusok is; úgy vélték ugyanis, hogy a fokhagyma erőt és
bátorságot biztosít harcaikban. A rómaiak még nemi erősítő szernek is
tartották.
A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy ez megvédi őket a szemmel verés és a betegségek ellen. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, például a pestisdoktor által viselt madárfejszerű álarc csőrrészébe többek között fokhagymalevelet is tettek (az orvos ezen át lélegezte be a levegőt), de a keresztény világban szellem, ördög és vámpír elűzésére is a
lkalmazták, több-kevesebb sikerrel.
mégis igazolta, hogy a régiek a legtöbb hatásban nem tévedtek. 1858-ban
Louis Pásteur igazolta, hogy a fokhagymának baktériumölő tulajdonsága
van, a II. világháborúban pedig fertőtlenítőként és a sebesülésből adódó
üszkösödés megakadályozására alkalmazták sikerrel.
Hogyan tisztítsunk gyorsan fokhagymát?
http://www.youtube.com/embed/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése