2014. január 2., csütörtök

Cékla - egyik legfontosabb vitamin-és ásványianyag forrás

Nem is gondolnánk, de a cékla egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk!



A libatopfélék családjába tartozó, cukorrépával rokon céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették, a rómaiak pedig megismertették az európaiakkal is. A népi hagyomány annyira bízott gyógyerejében, hogy a dinasztiaalapító Nagy Károly rendeletben szabályozta kötelező termesztését. A középkori Angliában betegek és idősek eledeléül szolgáltak a cékla könnyen emészthető levelei, felénk pedig mindenekelőtt a fej- és fogfájás enyhítésére szolgált e növény.

Azt hogy ennyire jó egészségre gyakorolt hatása van szervezetünket nézve a benne lévő számos ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhető.
Magas a kálium tartalma, ami hozzásegíti a test fiziológiai táplálását, így ezáltal nőni tud az állóképesség, könnyebben fejlődnek az izmok, de emellett gazdag még foszforban, kálciumban, vasban, kénben, nátriumban, valamint antioxidáns tulajdonságú A-B-és C vitamin tartalma miatt.

Kiváló vérképző és terhes kismamák is nyugodtan fogyaszthatják folsavtartalma miatt, ami a magzat fejlődéséhez nagyon fontos.
Ha sárgarépával keverjük, akkor nagyon jó májtisztító hatása van, főleg azért mert segít lebontani azokat a zsírokat, amik a májban felhalmozódtak. Valamint segíthet mérsékelni a túlzott alkoholfogyasztás negatív tüneteit.
Érdemes tudni, hogy a céklalé segíti leküzdeni az influenzát  és a náthát. . Céklával ugyanakkor tisztítókúrát is tarthatunk, ha rendszeresen fogyasztjuk javulhat tőle közérzetünk. Illetve ha vannak refluxos, vagy savtúltengéstől gyomorpanaszaink, akkor a céklalé fogyasztása során megszűnhetnek. Csökkentheti azon betegségek kialakulásának kockázatát, amik a bélcsatornában pangó, hosszú ideig álló táplálékok és toxikus anyagok miatt van. Hozzájárul a máj és a belek épp működéséhez, meggyorsítja a mérgek és salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható. 


Hogyan válasszunk?

Ha nyers céklát szeretnénk, győződjünk meg arról, hogy a héja ne legyen túl száraz. A friss cékla kemény, lédús, színe élénk.

Hogyan tároljuk?

A nyers cékla a hűtőben akár egy hétig is eltartható. A főtt céklát hermetikusan lezárt dobozban néhány napig a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárolhatjuk. A főtt céklát le is fagyaszthatjuk. Ha hosszabb ideig (nyolc hónapig) szeretnénk tárolni, fagyasztás előtt a céklát karikázzuk föl!

Hogyan készítsük elő?

Ha nyers céklát vásárolunk, nyersen lereszelve vagy apróra vágva ízletes salátát készíthetünk belőle. Ha főzni akarjuk, sose hámozzuk meg, hogy szép színét megőrizzük! A főtt céklát még melegen kell megtisztítani és meghámozni.

Hogyan főzzük?

A nyers céklát tegyük forrásban lévő sós és enyhén ecetes vízbe, s addig főzzük, míg megpuhul. A főzésidő akár két és fél óra is lehet (vagy kuktában átlagosan fél óra). Ha ellenőrizni akarjuk, vajon megfőtt-e, ne szúrjunk a céklába villát (mert elveszíti a levét), hanem dörzsöljük meg a szár körüli héjrészt, vajon könnyen lejön-e.

Néhány praktika

A cékla kimondottan finom, ha sütőben készítjük el 170 fokon (5-ös fokozat).

Céklás körözött

Hozzávalók

20 dkg juhtúró
15 dkg tehéntúró
12 dkg főtt cékla
1 dl tejföl
só, őrölt köménymag

tálaláshoz bagett, metélőhagyma

Elkészítése:

A juhtúrót összekeverjük a tehéntúróval meg a tejföllel. A főtt céklát kis lyukú reszelőn lereszeljük és belekeverjük a túrókrémbe. Ha nagyon krémesre szeretnénk, a kívánt állagúra turmixolhatjuk. Sóval és őrölt köménymaggal ízesitjük. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott snidlinggel.

forrás: Aleda konyhája

Egy ízletes és gyorsan elkészíthető céklasaláta recept:

Hozzávalók: 60 dkg cékla, 3-4 db kisebb alma, 1 vöröshagyma, 2 kanál citromlé, 1 evőkanálnyi méz, 2 evőkanálnyi olívaolaj és egy kis só.

Így készítsd a salátát: Az alaposan megmosott céklát hámozd meg, öblítsd le, reszeld vékonyra és tedd be egy tálba. Ezután a megmosott és meghámozott almát és vöröshagymát is reszeld hozzá, sózd meg, add hozzá a citromlevet, olíva olajat és a mézet. Forgasd össze alaposan az alapanyagokat, majd hagy hűlni néhány órát. Önmagában is fogyaszthatod, de ízletes köret lehet frissen elkészített sült mellé is.
Bolondítsd meg egy kis sajttal:
sült cékla és kecskesajt saláta
Hozzávalók: tisztított bébi cékla, olíva olaj, néhány gerezd fokhagyma, csipetnyi só, kevés céklalevél, aprított kecskesajt.
Előkészítés: vágd le a cékla szárát, a levágott leveleket pedig tedd félre, mert később majd fel tudod használni. A céklát néhány gerezd fokhagymával együtt tedd be egy lábasba, szórj rá egy kis sót, önts rá egy kis olíva olajat, és párold meg. Ezután az egészet tedd be egy sütőbe, és 180 fokon süsd puhára. A kicsorduló céklalevet önts át egy tálba és add hozzá pépesítve a fokhagymát. Egy kis extra szűz olíva olajjal önts fel a levet.
A saláta összeállítása: hámozd meg a céklát, de ha lehet, még melegen, mert úgy könnyebb. Vágd apró falatokra, add hozzá a sajt darabokat, díszítsd a levágott céklalevéllel, majd az egészet öntsd le az elkészített lével. Ízletes előételként vagy köretként egyaránt fogyaszthatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése