2013. december 30., hétfő

Szilveszterre..









Sós rudacskák

30 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 1 tojás sárgájával, 1 dkg elmorzsolt élesztővel, csipetnyi sóval és 1 dl tejföllel összedolgozunk. Félórás pihentetés után kisujjnyi vastagra nyújtjuk, egész tojással / vagy a fehérjébe kevés pirospaprikát keverve/ megkenjük. Reszelt sajttal, ízlés szerint köménymaggal, szezámmaggal megszórjuk, majd kisujjnyi széles, 10 cm hosszú rudacskákra vágjuk. Forró sütőben megsütjük.

Sajtos rúd:

Hozzávalók: 14 dkg liszt, 14 dkg margarin, 14 dkg főtt, áttört burgonya, 14 dkg sajt, só, a tetejére egy tojás, 5 dkg reszelt sajt 

Ha a burgonya kihűlt, a margarinnal, a liszttel és a tojással összegyúrjuk, megsózzuk és kétszer egymás után vékonyra kinyújtjuk, háromszorosan összehajtva. A tésztát hideg helyen egy órát pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A tepsibe téve tojással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Pirosra sütjük.




Újévi lencsefőzelék

Az év első napján lencsét szoktunk enni, hogy bővelkedjünk anyagi javakban.A lencse évezredek óta
az emberiség egyik kiemelt  fontosságú tápláléka.
/A puffadás megelőzésére megfogadhatjuk a már XVI. században megfogalmazott tanácsot, miszerint az első forrás után öntsük ki a főzővízet, és csak a második főzővízet füszerezzük.
 

A megtisztított lencsét jól megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk és lassú tüzön puhára főzzük. A finomra vágott hagymával, fokhagymával világos rántást készítünk, beleadjuk a pirospaprikát. A puhára főtt lencsét berántjuk, ecettel, mustárral, cukorral, citromlével ízesítjük. Füstölt hússal vagy szalonnával tálaljuk.

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 dkg só, zsír vagy olaj, 5 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, cukor, mustár, ecet, pirospaprika, babérlevél, kevés citrom





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése