2013. december 6., péntek

Karácsonyra - kuglóf

Hogy ki találta fel a kuglófot, talán már sosem tudjuk meg, receptjeit már a Biedermeier korban is olvasták és alkalmazták. Élesztőből, tejből, lisztből, tojásból, vajból némi cukorral és egy marék mazsolával laza kelt tészta készül, melynek összetétele évszázadokon át alig változott.

A legenda szerint Marie-Antoinette francia királyné hozta a kuglófot osztrák hazájából Németországba, hozzánk onnan került. A Rajna-menti Elzász területén például annyira kedvelik a korona alakú süteményt, hogy több manufaktúra is szakosodott csak kuglófformák gyártására, például fémből, vagy kerámiából. Nem is csoda, hiszen jól illik a vidék más nevezetes gasztronómiai kincseihez: a nemes fehérborhoz és az édes lekvárokhoz. Az itt lakók ápolják is a híres kelt tésztához fűződő hagyományaikat a mindennapjaikban is: fogyasztják reggelire vagy egy pohár fűszeres traminivel desszertként.

Aszalt gyümölcsös karácsonyi kuglóf

Hozzávalók:

25 dkg puha vaj, 25 dkg cukor, 6 tojás, 50 dkg liszt, l,3 dl tej, 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg dió, 1citrom leve 1-1 tasak vaníliás cukor és sütőpor.

Vaj és zsemlemorzsa a formához, porcukor a szóráshoz

A kuglófformát vastagon kikenjük vajjal, és bőven megszórjuk zsemlemorzsával. A vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel jól kikeverjük. Felváltva belevegyítjük a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, végül hozzátesszük a citromlevet, a mazsolát, az apróra vágott aszalt sárgabarackot,meg a durvára vágott diót.A tésztát az előkészített kuglófformába öntjük, és előmelegített sütőben kb 50 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni majd kiborítjuk, és porcukorral meghintjük..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése