2013. december 2., hétfő

A töltött káposzta

Hatalmas léptekkel halad   az idő, szinte hihetetlen, hogy ismét december van.  Közeledik KARÁCSONY!

Karácsonykor nem hiányozhat az asztalról a töltött káposzta..



 


 Ha az öreg sarki gesztenyefa alatt elhaladva, szemünkkel követve a  varjuk repülését meglepetten vesszük eszre, hogy agai között fellátunk  az égig, és ha a fiatalasszonyok kezdenek közelebb bújni férjeikhez,  ezzel adván hangsúlyt annak a ténynek, hogy beköszöntött az ősz, és  feltétlenül szükségük van az új bundára, akkor egyre jobban közeledik a  zúzmarás disznósivítással és pálinkaillattal teli hajnalok ideje.

 Ha a természet tudná, hogy minő nagy örömet okoz vele egyeseknek- na  nem annyira a disznónak-, talán meg sietett is volna egy kicsit, mert  bevallom, hogy én mar készítettem az idén töltött káposztát, aminek az  ideje igazan csak most fog eljönni. Nem olyan nagy bűn ez annak a  szemeben aki szinten szerelmese ennek az igen kiadós egytálételnek.  Többeknél okoz szívdobogást, mint mondjuk a pacalpörkölt.:)))  Hogy sok haragosom van a disznók között, azt főleg annak tudom be, hogy  imádom a füstölt sertéscsülköt, és ennek híre kelt.  De ha minél előbb élvezni kívánjuk e cikk létrejöttének okozóját, annak  ízét és illatát, nosza fogjunk hozzá.


 Az asztalon ott sorakoznak egymás mellett a szereplői a mai előadásnak.  A legbüszkébben a szépen fejlett füstölt csülök tekintget ki egy hideg  vízzel töltött tálból, amibe azért tettük, hogy a készülendő finomságot  ne tudja elsózni. A tál mellett egy fehér füstöletlen társa fekszik.  Mögöttük egy tálban vegyes darált hús disznó- ill. marha húsból fele-fele  aranyban, hogy békésen megférjenek együtt.  Mellettük frissen pucolt hagymák kergetőznek a fűszertartók körül, és  a sort a szinten tálban várakozó savanyú káposzta halom zárja le.  A hagymát apróra vágva megpirítjuk és felet a darált húshoz adjuk, amit  sóval, borssal, csipetnyi pirospaprikával és Vegetaval fűszerezünk.  Félig készre főzött rizst adunk hozza, amire két tojást ütünk.  Az egészet nagy gonddal összekeverjük és félretesszük, hogy a tálban  levőknek legyen idejük szépen összeismerkedni.  Fogjuk a megmosott sima csülköt, éles késsel és nagy szorgalommal a húst  levágjuk a csontról. Ha kisebb darabok nagyon ragaszkodnának eddigi  helyükhöz hagyjuk őket, később ok fognak önként a csontnak hátat mutatni.  A lefejtett húst kockára vágva egy edénybe tesszük. tesszük, hagyva időt neki  ama nemes célra való felkészüléshez, mire teremtődött.  Füstölt társát kivesszük a vízből és vele is hasonló módon járunk el.  Elővesszük a megfelelő fazekat a helyéről, de ezúttal ne a fülénél  fogjuk meg, mert amint meglátja minő dolgokat szándékozunk beletölteni, úgy ellágyul a boldogságtól, hogy füle szakadtával lábunkra eshetne,  ahol csak kart okozna akaratlanul is.  Hogy a káposzta se erezze magát sokáig elhagyottnak, egy jó adagot  kiveszünk belőle és szűrőbe tesszük. Folyó hideg víz alatt átmossuk,  majd többször jól kinyomkodjuk. Igy járunk el a többi részével is.  Egy maréknyit kiveszünk belőle, ujjaink között fellazítva szép vékonyan  beterítjük vele a fazék feneket, megborsozzuk majd hozzáadjuk a  megmaradt pirított hagymát.. Erre teszünk egy sort a darabolt füstölt hús  kockákból, amit megszórunk 3-4 evőkanál liszttel, majd újabb  káposztaréteg következik.  Ezt a réteget meghintjük piros paprikával, hogy a káposztát betakarja.  Mosott babérlevelet dobunk rá, majd a sima húskockákkal fedjük be a sort.  Ezután káposztaréteg következik, amit füstölt hússal takarunk be, nem  megfeledkezve a nemes csontokról, mert azoknak itt a helyük. Újra  betakarjuk káposztával és babérlevelet teszünk ra, kettő kell hogy ne  unatkozzon magában. Most egy sor következik sima csülökhúsból, amit  szinten finom káposztaréteggel borítunk be.

Most érkezett el az ideje annak, hogy elővegyük a tölteléknek bekevert  húst. A leveleket előkészítjük, kivágjuk a vastag kocsányos reszt, hogy  a hajtogatásnál ne tudjon akadályozni. A húsból a leveleknek megfelelő  nagyságú hosszúkás gombócokat formálunk és a levelekbe csomagoljuk, hogy  nemsokára viszontlátva örüljünk neki.  Az így kellő gondossággal becsomagolt töltelékeket szépen egymás mellé  helyezve lassan végére értünk teendőinknek. Már csak az maradt hatra,  hogy a maradék káposztával letakarjuk a gombócokat és a régebbi  csülök főzéskor előrelátóan lefagyasztott léből annyit öntsünk rá, hogy  éppen ellepje. Pici pirospaprikával meghintve a tetejét elmondhatjuk,  hogy a tőlünk telhetőt megtettük.

  Lakodalomban vagyunk most -aminek temploma a konyha-, hiszen két  jobban összeillő párt nehezen találnánk, és oltárnak megtette a  konyhaasztal s a nászhoz jó lesz a nagy fazék, mit fedővel takarunk le  nem zavarva a rég várt ölelkezést.  S ha egy óra múlva valaki betévedvén hozzánk hetykén azt kérdezi, hogy  mit főzünk, akkor-ha az illető nem külföldi- nyugodtan adjunk neki két  hatalmas pofont, hogy sohase felejtse el, a töltött káposztával nem  viccelődünk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése