2013. december 10., kedd

Karácsonyi aprósütemények

Vaníliás kifli

Hozzávalók kb 35 db-hoz

20 dkg margarin
10 dkg porcukor + a szóráshoz
1 tasak vaníliás cukor
1tojás
5 dkg darált mandula
25 dkg liszt

Előkészítés:a margarint szobahőmérsékletűre melegítjük, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukor felét, a vaníliás cukrot, és habosra keverjük.  Beleütjük a tojást, és tovább habosítjuk. A porcukor másik felét összekeverjük a darált mandulával, a liszttel együtt a masszához adjuk, és sima tésztává dagasztjuk. Három cm átmérőjű rudat sodrunk belőle, alufóliába csomagoljuk, kb 1 órán át a hütőben pihentetjük.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.

A tésztarudat kisujjnyi vastag darabokra vágjuk, megsosorjuk, kifliket formázunk belőle, és tepsire rakjuk.

A sütőben kb 12-15 perc alatt aranysárágra sütjük. A tepsiben még melegen jól megszórjuk porcukorral.


Fűszeres kekszek

Hozzávalók kb 40 db-hoz

25 dkg margarin
15 dkg cukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1/2 kk. őrőlt szrecsendió,fahéj, szegfűszeg
2 tojás + 1 tojás a kenéshez
10 dkg darált dió + 15 dkg
a díszítéshez fél dióbelek

Elkészítés

A puha margarint habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és simára keverjük

Beletesszük a lisztet, a diót, jól összedolgozzuk és alufóliába csomagolva a hütőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük. A tésztát liszttel beszórt deszkára tesszük, 1/2 cm vékony lappá nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Tepsit sütőpapirral kibéleljük, erre rakjuk a kis korongokat. Megkenjük tojással, egy-egy fél dióval díszítjük.A  sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. A papírról még melegen leszedjük, mert ha kihüt
l, nehezen jön le. Dobozba tesszük és másnaptól fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése