1 Cékla-répa-alma
saláta
Nagy lyukú reszelőn
reszelj le 1 nyers céklát, 1 répát és 1 almát, kissé sózd meg. A dresszing: 2-3
evőkanál tejfölben elkevert 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 kávéskanál reszelt
torma és 2-3 gerezd zúzott fokhagyma.
-Díszítheted friss
petrezselyemlevelekkel. Nagyon egészséges étel.
2 Céklasaláta kefirrel
és almával
60 dkg főtt, hámozott
céklát 20 dkg nyers, hámozott almát vágj fel kockákra.
2 dl kefirbe keverj
reszelt tormát, kevés sót és keverd össze a céklával.
3 Almás céklasaláta
2 db reszelt, nyers
céklát keverj el 4 db reszelt almával. Ízesítsd őrölt köménnyel, citromlével,
kanálnyi olíva olajjal, sóval, kevés mézzel, ecetes tormával. Szórd meg friss
bazsalikom, vagy petrezselyemlevéllel.
-teljes szín kavalkád egy
tányéronJ
4 Cékla
mustármártással
3 db főtt céklát vágj
apró kockákra. Egy másik tálban keverj össze 4 evőkanál tejfölt, 2 teáskanál
mustárt, 1 teáskanál citromlevet, 2 db felkockázott kemény tojást, sót és
borsot. Öntsd rá a céklára és szórd zöldpetrezselyemmel.
5 Céklasaláta
párizsival
60 dkg céklát főzz meg,
és vágd apró kockákra. Keverd össze 1 db hámozott, kockákra vágott almával, 1
fej felkarikázott hagymával és 30 dkg darabokra kockára vágott sonkával. Adj
hozzá finomra vágott kaprot, sót, borsot. Öntsd nyakon egy kis borecettel, majd
pihentesd 1-2 óra hosszáig.
-Akár egytálételként is
megállja a helyét.
6 Pikáns céklasaláta
1 dl olíva olajjal, 3
evőkanál ketchuppal, 1 citrom levével, 1 dkg sóval 2 kávéskanál borsikafűvel,
fél csomó finomra vágott snidlinggel, petrezselyem zölddel, és ízlés szerint
mézzel készíts dresszinget. Mindeközben főzz meg 80 dkg céklát, tisztítsd meg és
kockázd fel. Öntsd rá a dresszinget, és hűtve tálald.
7 Majonézes cékla
1 kg céklát hámozz meg,
majd sós vízben főzd puhára. Szűrd le és vágd apró csíkokra. Cukros, ecetes
lében hagyd kihűlni, utána szűrd le. 2 dl kefirt majonézzel keverj össze, majd
rakjál bele 1 kis fej reszelt vöröshagymát, és végül az egészet keverd össze a
céklával.
8 Különleges
céklasaláta
1 kg céklát héjában főzz
meg, és hántsd le a héját. Vágd újnyi hosszú, vékony szeletekre. Tálba téve sózd
és borsozzuk meg. 4 dl joghurttal öntsd nyakon, amibe törj fokhagymát, őrölt
borsot és egy kis köményt. Ízesítsd friss citromnak a levével.
9 Nyersen készült
céklasaláta zöldségekkel
6 db céklát, 1 db fekete
retket, 1 db kisebb zellert, 2 db sárgarépát, 4 db krumplit közepes lyukú
reszelõn reszelj le. Citromlével és mézzel ízesítsd, és szórd meg friss
petrezselyemmel.
-A legjobb természetes
vitaminforrás.
Olasz sült cékla
Olasz sült cékla
Hozzávalók:
- 80 dkg közepes méretű cékla
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál durva tengeri só
- kevés frissen őrölt bors
- 3-4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A céklát héjastul a sütőben megsütöm közepes
tűzön, kevés víz aláöntésével. A tepsiben hagyom kihűlni. A fokhagymát
vékony szeletekre vágom. Megtisztítom, felkockázom vagy közepes
szeletkéket vágok a céklából, összekeverem a fokhagymával, sóval,
borssal és az olajjal. Legalább 20 percig hagyom összeérni. Hidegen vagy
melegen is jó, köretként vagy salátának.
Megjegyzés:
A sült cékla íze egész más mint a főtté, valószínűleg azért, mert a benne lévő cukortartalom karamellizálódik.
/Mindmegette/
Korianderes/borsikafüves fokhagymás sült cékla
Cékla leves
Korianderes/borsikafüves fokhagymás sült cékla
- 60 dkg cékla
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 mk őrölt koriander vagy borsikafű
Cékla leves
- 1,5 liter húsleves vagy zöldséglé
- 4 közepes cékla
- 200 g káposzta
- 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1/2 zeller
- 2 krumpli
- 2 hagyma
- 1 evõkanál sűrített paradicsom
- fokhagyma
- só, bors
- babérlevél
- ecet
- méz
- tejföl/joghurt
- 50 g vaj
recept AntalVali
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése