A köles története
A köles az egyik legősibb kultúrnövény „arany gabonának” is nevezték
ugyan nem csak sárga, hanem fehér, szürke, és vöröses is lehet, ezen
kívül még termesztenek barna kölest, amelyet nem kell hántolni. Ősidők
óta a legfontosabb táplálék volt, és ma is az még Afrikában. Európában,
ahogyan kiment a főtt kásák fogyasztása a divatból, és felváltotta a
kenyérevés a többi gabonafélék kiszorították étrendünkből. Aki bármelyik
receptet megfőzi biztosan meggyőződhet róla milyen finom étel, és ha
rendszeresen fogja fogyasztani áldásos hatását is megtapasztalhatja.
Beltartalmi értékei
A zabhoz és az árpához hasonlóan meg kell fosztani külső burkától,
mivel azonban értékes anyagai az egész magban egyenletesen oszlanak el,
így a hántolt köles ezután is teljes értékű marad. A búzához hasonlóan
magas a fehérjetartalma 11 % gazdag B1, B2, B5, PP vitaminokban, és az
életműködéshez feltétlenül szükséges nyomelemekben vas (eritrociták,
lép, máj, vérplazma), ftór (fogak), magnézium (idegek), mangán (enzimek,
hormonok), szilícium (csont, fogak, bőr), réz (máj, csontok), kalcium
(csontok), kálium (szív), jód (pajzsmirigy), és cink (máj, prosztata).
Teljes értékű aminosavakat tartalmaz.
Magas a zsírtartalma emiatt avasodásra hajlamos, ezért csak rövid ideig tárolható (ne vásároljunk egyszerre sokat belőle).
Hasznos tulajdonságai
A gabonafélék közül az egyetlen lúgos hatású és a legkevésbé
allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért az érzékeny
gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.
Általános erősítő hatású és
segít kijuttatni szervezetünkből a méreganyagokat,
gyógyszermaradványokat, különösen az antibiotikumokét.
Jó hatású a cukorbetegek, és a májbetegek számára.
Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása
nagyszerű lehetőség, mivel alacsony a szénhidráttartalma. Tehát
egyrészről nem növeljük tovább felesleges súlyunkat, másrészről gátolja a
zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetünkből.
Szép lesz a bőrünk, hajunk, körmeink, ha rendszeresen fogyasztunk kölest.
• késlelteti az öregedési folyamatokat
• rákmegelőző
• gyulladáscsökkentő
• erősíti az immunrendszert - ellenállóvá teszi a szervezetet
• ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre
• szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
• erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert, és a látást
• megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot
• javítja a kollagénanyagcserét fogak, haj, kötőszövetek, csontok
állapotát, összeforrasztja a törött csontokat, és a sérült szöveteket.
Negatív tulajdonságai
A köles tartalmaz olyan anyagokat, amelyek gátolják a jód felszívódását
a pajzsmirigy által, ezért csökkent működésű pajzsmirigy
(hypothyreozis) esetében legyenek óvatosak vele.
Ne egyen túl gyakran kölest, aki hajlamos a székrekedésre, alacsony a gyomorsavtartalma, és érbetegségek esetében. /forrás: valodisafrany.blog./
alaprecept ... 4x-es vízmennyiséget kell számítani.
sokféleképpen lehet ízesíteni, köretként, édességnek, ........
1 rész hántolt köles
kis só,
4 rész víz
kisebb fej vöröshagyma,
kevés bors
1 evőkanál olaj
a négyszeres vízmennyiséget felforraljuk és a többit hozzákeverve lassú tűzön kevergetve kb 20 perc alatt megfőzzük, ,
olajon a hagymát megpiritjuk és kölessel összeforgatjuk.... /köret/
Mákos köles
Egy börge kölest átmosunk, és két bögre vízben feltesszük főzni.kis
sót teszünk bele, amikor a köles puhulni kezd, 2 bögre tejet, vagy
tejszínt teszünk hozzá és készre főzzük.Amikor hűlni kezd, diót és mézes
mákot teszünk a tetejére, hidegen is finom....
Burgonyás köleskása leves:
Kevés forró olajra teljes kiőrlésű lisztet hintünk, elkeverjük és
hideg vízzel felengedjük. Folkhagymát, kis kockára vágott burgonyát,
kölest, őrőlt borst,pirospaprikát, sót teszünk bele.
Édes tejeskása - kitolókása:
1 l tejhez 20 dkg kölest számítunk, de legelőször fél liter vízet
tesszük fel főzni, kevés cukorral és sóval. Ebbe hintjük a megmosott
kölest, amely ha összeforrt a tejjel felengedjük, és készre főzzük.
Amikor hűlni kezd, mézzel, fahéjjal elkeverjük és egész diót teszünk
bele. Lakodalmakkor ez volt az utolsó felszolgált étel, a kitolókása,
amely finoman jelezte, ideje a vendégeknek hazamennii...
Finom reggeli:
zabpehelyt tejjel megfőzünk, ízlés szerint édesítjük, fahéjjal
megszórjuk, vagy reszelt almával ízesítjük vagy bármilyen
gyümölccsel, meggy, mazsola, stb. stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése