Története
A fejeskáposzta valószínűleg óceán-partvidékről származik - a tengeri
káposzta (brassica oleracea) ugyanis még mindig vadon nő ezen a
területen.
A növény az ókortól kezdve egyre nagyobb teret hódított a
Földközi-tenger medencéjében is. A görögök és a rómaiak egyaránt
dicsőítették: az első említést Athéni Eudenész Értekezés a növényekről
című művében találjuk. Püthagorasz, Horatius, Plinius és Cato is számos
jó tulajdonságáról számol be.
Cézár koráig a brokkolihoz hasonlóan a szárával együtt fogyasztották,
csak ezután kezdik fejeskáposzta formájában enni, ahogy ma is tesszük.
Sok-sok évszázad során számos keresztezés és nemesítés eredményeképpen
alakult ki az a sok fajta káposzta, amelyet ma ismerünk: napjainkban
több száz fajtát tartunk számon.
A klasszikus káposzta csoportjában hagyományosan megkülönböztetünk sima
levelű káposztafajtákat (vagy fejeskáposztákat), mint például a fehér, a
zöld vagy a vörös káposzta, illetve fodros levelű káposztákat, mint
például a kelkáposzta.
Az étlapon olvasható ételnevek között
sok érdekességet találunk. Nem mindig arra utalnak, amire elolvasásukkor
először gondolunk. Mert például a híres emberekkel kapcsolatos
ételneveket nem ritkán jóval később, tiszteletükre adta hagyományápoló
szakács, vagy a notabilitásra emlékező személyiség. Igen ritka, ha
hitelesen tudjuk: Petőfi például nagyon szerette a túrós csuszát, vagy a
rostélyost. Széchenyi kedves csemegéje a hagymás babsaláta volt.
Sok esetben csalóka a név: a
székelykáposzta sem az erdélyi népcsoport készítménye volt egykor, hanem
Székely József, egykori Pest megyei főlevéltárnok találmánya! Író ember
volt, akit valamely, ma már ismeretlen ok miatt Sekszpir Jóskának
keresztelt el költő barátja, Petőfi Sándor.
S hogy mi történt? Idézzük Rexa Dezsőt, a
neves kultúrtörténészt, aki először írta meg hitelesen hosszú
kutatómunka után a Székely-gulyás történetét:
"Székely Jóska egyszer összeállott az
Aranysas (egykorvolt fogadó a mai Kossuth Lajos utca - Semmelweis utca
sarkán - a szerk.) gazdájával. Elmondta, hogy kigondolt valami jót: a
paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta valami fenségesen
nagyszerű lehetne! A gazda maga is jó szakács és gourmet, házisapkás
fejére ráütött és azt mondta: - Holnap!
És másnap az egész vendégsereg a feltalálóról megnevezett Székely-gulyást ette. Mindenkinek ízlett, mindenki remeknek találta és mindenki elvitte haza a Székely-gulyás készítésének módját. Így lett országos kedvenc étellé. Mindebből pedig látható, hogy ezt a jeles magyaros ételt nem székelygulyásnak, hanem a személynévről nagy kezdőbetűvel és kötőjellel Székely-gulyásnak kell írni."
És másnap az egész vendégsereg a feltalálóról megnevezett Székely-gulyást ette. Mindenkinek ízlett, mindenki remeknek találta és mindenki elvitte haza a Székely-gulyás készítésének módját. Így lett országos kedvenc étellé. Mindebből pedig látható, hogy ezt a jeles magyaros ételt nem székelygulyásnak, hanem a személynévről nagy kezdőbetűvel és kötőjellel Székely-gulyásnak kell írni."
Ám nemcsak a névadó és az ételnév
helyesírása felejtődött el. A történetet is meghamisították. Még a
gasztronómiai történeteket közreadó könyvekben is szerepelt úgy, hogy
Székely uram nem kaphatott mást a Sasban, csak maradék pököltet,
lábasaljáról káposztát. Ő aztán összevegyítette. Tejföllel megjavította,
paprikával megszínezte - és attól kezdve ilyen és ez a székelygulyás...
forrás: Székelykáposzta története
Hozzávalók:
- 70 dkg sertéslapocka
- 5 dkg zsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 2 paprika
- 1 paradicsom
- 80 dkg savanyú káposzta
- 4 dl tejföl
- 5 dkg liszt
Elkészítés:
A húst kockákra vágom. A zsírban a zúzott
fokhagymát és a felaprított hagymát megpirítjuk. A pirospaprikát
rászórjuk, kevés vízzel felöntjük, és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a
húst, és fehéredésig sütjük. Sóval és köménymaggal megszórjuk,
beletesszük a paprikát, a paradicsomot. Fedő alatt kis lángon félpuhára
pároljuk (kb. 30 perc).
A káposztát közben kimossuk, levét kinyomkodjuk. A káposztát a félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük, és amikor a hús és a káposzta megpuhult, tejfölös habarással behabarjuk, és még egyszer felforraljuk. Ha kell, utánaízesítjük.
A káposztát közben kimossuk, levét kinyomkodjuk. A káposztát a félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük, és amikor a hús és a káposzta megpuhult, tejfölös habarással behabarjuk, és még egyszer felforraljuk. Ha kell, utánaízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése