2014. február 6., csütörtök

Piritott tarhonya

Tarhonya, a magyaros aprótészta.
A régi időkben juhászok, csikósok kedvelt eledele volt.

A házilag készült tarhonya íze semmivel sem összehasonlítható, számtalan főétel mellé kínálhatjuk köretként.

Hozzávalók /4 személyre/

40 dkg list
4 tojás
kevés só, víz
a piritáshoz zsiradék

A lisztet tálba szitáljuk. A közepébe ütjük a tojásokat és megsózva elkezdjük összegyúrni. Vizet csak akkor adjunk hozzá, ha már beledolgoztuk a tojást és még nem áll össze, de mindig csak keveset. Vigyázzunk, mert ha ellágyul a tészta, nehéz reszelni. Alaposan kigyúrjuk, majd 2-3 darabba tépjük. A reszelő legnagyobb fokán lisztezett felületre reszeljük.Amint egy kis részt lereszeltünk, megszórjuk kevés liszttel,és óvatosan az ujjunk begyével összeforgatjuk, hogy ne tapadjanak egymáshoz. Amikor mindet lereszeltük, egyenletesen kiterítjük, majd hagyjuk kissé szikkadni /de nem szárítjuk ki/ Felhevített  zsiradékon, nem túl erős tűzön pirítjuk. Amikor szépen megpirult, megsózzuk, majd ráöntünk annyi vizet amennyi épp ellepi. Sűrűn kavargatva, fedő alatt, lassú tűzön puhítjuk, időnként kevés vizet  öntünk alá. Amikor megpuhult, fedő nélkül, erős tűzön kavargatva zsírjára sütjük, míg szép pergős lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése