2014. február 18., kedd

A kiwi

A hivatalosan Actinidia Deliciosa névre hallgató szőrös, zöldhúsú, leginkább hatalmas egresre emlékeztető gyümölcsről 1750 táján tesz először említést egy Kínában élő francia jezsuita.

 A XIX. század végére érdekességképp megjelenik Európa botanikuskertjeiben is, de csak és kizárólag dísznövényként ismerik. Új-Zélandon kezdenek el foglalkozni a hatalmasra megnövő, indás kivicserjék termésével: nemesítik, elkezdik termeszteni, és a kivi elindul hódító útjára.

Kellemes ízű, frissítő hatású, ráadásul diétás is. C-vitamin tartalma kiemelkedően magas: egyetlen kivi ugyanis fedezi a napi C-vitamin szükségletet! Ezért a téli időszakban kiemelten fontos, hogy ellenállóképességünk érdekében rendszeresen fogyasszunk belőle .

Kiwis desszert

Hozzávalók: 5 érett kivi, 25 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejszín, 4 evőkanál cukor, 1 citrom, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kávéskanál zselatin

Elkészítése: 4 kivit meghámozunk, villával összetörjük és meglocsoljuk 2-3 evőkanál citromlével, majd rászórunk 2 evőkanál cukrot és felforraljuk. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk. A felforralt kivipépet félrehúzzuk a tűzről, belekavarjuk a zselatint és szétosztjuk 4 pohár aljába, majd hidegre tesszük dermedni. A tehéntúrót kikavarjuk a megmaradt cukorral, a vaníliás cukorral meg a citromhéjjal, majd a tejszínt felverjük és könnyedén beleforgatjuk. A tehéntúrós krémet belekanalazzuk a poharakba. A megmaradt kivit meghámozzuk, szeletekre vágjuk és a krém tetejére tesszük. Hidegen tálaljuk. 
/Erdélyi Konyha
Kálmán Adél/


Megpucolva és szeletelve jó kis nass az egészségőr kivi

A kivi nagyon mutatós is tud lenni, gyümölcssalátában vagy túrótorta, joghurtorta  tetején is, nagyon vidám, friss hatást nyújt az egész édességnek. 
Gyors öntetet készíthetünk kiviből, ha leturmixoljuk, pici mézzel, tejszínnel vagy tejjel összekeverjük. Gyümölcsrizshez, tejespitéhez, de akár piskótához is kipróbálhatjuk.

Az egyben sült pulyka, liba vagy csirke húsa omlósabb lesz, ha a belsejébe 2 meghámozott kivit teszünk. Ugyanígy pikánsabb húsételekhez is hozzáadhatunk 1-2 kivit villával összetörve, gyorsabban puhul, omlósabb lesz, érdemes kipróbálni!
/mindmegette/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése