Ami lehet kerek, gömbölyű, szögletes....
Vannak az életünkben olyan pillanatok, amikor szükségét érezzük, hogy
kényeztessük testünket-lelkünket egyaránt. Ennek egyik „legédesebb"
eszköze a csokoládé, amelyért millióan rajongnak már hosszú-hosszú
évszázadok óta.
A kakaó növény története az i. sz. 600 körüli időkig, egészen a Maya
birodalomba vezethető vissza, bár a történet valószínűleg ennél is
régebbi lehet. Az bizonyos, hogy Mexikó őslakói ebben az időben már
foglalkoztak kakaócserje ültetvények megművelésével. A kakaóbab már
ekkor is értékes cikknek számított, fizetőeszközként és szertartások
kellékeként használták, de tápláló italt is készítettekbelőle: a
szemeket ledarálva, a port folyadékkal vegyítették, és az így kapott
habos, ám elég keserű szubsztanciát itták; ezt az italt chocolatl-nak
nevezték.
Az aztékok napi rendszerességgel nagy mennyiséget fogyasztottak belőle,
majdnem minden problémájukra gyógyír volt, katonáik minden csata előtt
ittak az erőt adó italból.
A chocolatl a 16. században uralkodó Montezuma kedvenc itala is volt. A
legenda szerint ez volt az egyetlen ital, amit fogyasztott. Nem csoda,
hogy népes udvartartásába tartozó hölgyek kívánságait maradéktalanul
teljesíteni tudta.
Az ital elkészítése meglehetősen bonyolult és hosszadalmas folyamat
volt. Egy történész tollából kicsit többet is megtudhatunk róla:
„A chocolatl vaníliával és más fűszerekkel ízesített főzet, mézsűrűségű
habos anyaggá elkészítve, mely fokozatosan olvad el a szájban. Hidegen
fogyasztották. Az italt, ha ezt az anyagot egyáltalán italnak
nevezhetjük, arany kelyhekben szolgálták fel, aranyból vagy finoman
megmunkált teknőcpáncélból készült kanalakkal. Az uralkodó rendkívüli
módon kedvelte, már csak az elfogyasztott mennyiségekből ítélve is:
naponta nem kevesebb, mint ötven korsó chocolatl készült kizárólag saját
maga részére, míg a királyi udvar számára további kétezer korsó volt
engedélyezve."
Egy másik ősi indián recept szerint a megőrölt magot kukoricakása,
vanília, chili, matico-bors, szegfűbors, fahéj, tökmag és más őrlettel
együtt hideg- vagy meleg vízben oldották fel, aztán sózva vagy mézzel
ízesítve fogyasztották.
Az első kakaóbabot Cortes 1528-ban hozta Spanyolországba, annak a
kincsnek a részeként, amelyet az őslakosságtól hódított el. A 16.
században rendszerint porrá őrölt kakaóporból, ánizsból, szegfűszegből
és fahéjból kevert kakaómasszát szállítottak hajókon Európába, ahol
csokoládéitalt főztek belőle. Bár a spanyol papok egy része gyanakodva
tekintett a kakaóra - úgy gondolták, hogy az felkorbácsolja a
szenvedélyeket - az első csokoládéfőző 1580-ban mégis megnyílhatott
Spanyolországban.
A spanyolok jó fél évszázadon át megőrizték a chocolatl titkát, majd
világuralmuk hanyatlásával más országok is kezdtek tudomást szerezni a
kakaóról.
A 17. század közepén, a teával egy időben terjedt el Európában. Ekkor
még rendkívül drága csemegének számított, arannyal kellett fizetni érte.
A 19. század végére a technika és a feldolgozási módszerek fejlődésének
köszönhetően sikerült szilárd csokoládét is készíteni, ám sajnos ezáltal
megfosztották a kakaóbab értékes tulajdonságitól.
A kakaóbab jótékony hatásai:
• Kiemelkedő antioxidáns hatású
• Öregedési folyamatokat lassítja
• Jó közérzetet, frissességet biztosít
• Szív és érrendszeri problémáknál jótékony hatású (vérnyomásproblémák,
érszűkület, érelmeszesedés, koleszterinszint szabályozás)
• Növeli a stressz tűrő képességet, csökkenti a depressziót
• Jó közérzetet biztosít, éberséget, szellemi frissességet ad: javítja a memóriát és koncentrációt
Biztosítja a bőr hidratáltságát, UV szűrő hatású, egészségesebb, rugalmasabb, „fiatalabb" bőrt eredményez
Köhögéscsillapító, csökkenti a megfázásos tüneteket
Fogyókúránál étvágycsökkentő, fokozza a zsírégetést
A jótékony hatások nagy része, valamint a kiemelkedően magas antioxidáns
érték a polifenoloknak köszönhető, azokon belül is a flavonoidoknak,
melyek a nyers kakaóbab legfőbb egészségvédő hatóanyagai. A
flavonoidoknak erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő,
daganatellenes hatásuk van, hiszen hatékony antioxidánsok. Kutatások
bizonyítják érfal erősítő, vénatonizáló, szívizom vérátáramlását javító
és a szív kontrakciós erejét fokozó hatásukat.
Először Szent-Györgyi Albert és munkatársai mutattak rá a flavonoidok
fontos élettani tulajdonságaira, a C-vitaminnal folytatott kutatásaik
alapján, amikor is kimutatták, hogy a citrusfélékben a C-vitamint kísérő
flavonoidok csökkentik a kapillárisok törékenységét és permeabilitását,
daganatellenes hatásúak, sőt a kemoterápia mellékhatásait is
csökkenthetik. Ugyanakkor nem csak gyökfogó, hanem gyulladáscsökkentő és
immunmoduláns tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek a daganatos
megbetegedések szempontjából szintén jelentősek.
Pár szóban a hagyományos csokoládékról
A nyers kakaóbab a világ legnagyobb antioxidáns kapacitással rendelkező
növénye! Mégsem így terjedt el a köztudatban, méghozzá az elmúlt
évtizedek „áldásos" nagyipari tevékenységének „köszönhetően", ezért
sokan bűntudattal nyúlunk a „hizlaló"és „káros" csoki után. Sajnálatos
módon a nagyipari feldolgozással készült csokoládé szinte teljesen
elveszítette azt a csodás antioxidáns képességet, ami a nyers kakaóban
megvan. Hogy miért is? Mert a kakaószemeket megpörkölik, alkalizálják és
finomítják, s a folyamatok végén egy olyan kakaóport nyernek ki a
kakaóbabból, melynek alig van köze a híres Chocolatl-hez.
Az ipari feldolgozásban egy olyan technológiát használnak a kakaóbab
ízének megszüntetésére, mellyel a kakaóbab hatóanyagainak 90%-át
eltüntetik, azaz pont azokat az anyagokat, amelyeknek antioxidáns és
egészségvédő hatásait köszönheti. A kakaó íze a hozzáadott ízfokozók
hatására válik „finommá". Az élelmiszeripar ezt a „jóízű" kakaót már
sokkal könnyebben tudja forgalmazni. A boltok polcaira kerülő,
hagyományos eljárással készülő csokoládé már nem tartalmazza a kakaóbab
polifenoljait, antioxidáns hatását, ellenben nagy mennyiségű finomított
cukrot és adalékanyagot tartalmaz, és a kalóriatartalma is magas.
forrás: zöldujság
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése