1. Teavíz
Jó
víz nélkül nem lehet jó teát készíteni. Erre már több 1000 éve rájöttek
a kínaiak, a teázás nagy mesterei. A különböző vizeket csoportokba
sorolták:
• hegyi forrásvíz, amelyik sziklán folyik,
• egyéb hegyi forrásvíz,
• alföldi forrásvíz,
• gyorsan áramló folyó víze,
• kútvíz,
• egyéb vizek.
Magyarország ivóvizeinek ismeretében a teavízzel kapcsolatban a következőket ajánljuk:
•
lehet csapvizet használni, ha lágy és nem klóros vízről van szó.
Féllágy vízből is főzhetünk teát, de akkor 0,5-1 perccel tovább kell
forralnunk. Kemény, erősen klórízű víz nem alkalmas a tea készítéséhez.
Ilyenkor vízszűrő alkalmazása ajánlatos.
•
Magyarországon sok hegyi forrás természetvédelmi felügyelet alatt áll
és védett a szennyeződésektől. Megéri tehát hegyvidéken járva ezekből a
forrásokból gyűjteni.
• A boltokban kapható,
palackozott ásványvizek és forrásvizek szintén alkalmasak, amennyiben
széndioxid-mentesek, lágyak és közepes vagy alacsony ásványtartalmúak
2.) A teához használt kerámia
Alapelv,
hogy minél kisebb az edényünk, annál jobb. A teáskanna lehetőleg ne
legyen 0,5 literesnél nagyobb. Nagyon jók az eredeti Ji-Szing
teáskannák, amelyeket már évszázadok óta használnak. Ezekben teljesedik
ki legjobban a tea íze. Ilyen minőségű kannák az 1000Tea Szaküzletben
is megtalálhatók. Vörösteákhoz mázatlan, zöld- és oolongteafajták elkészítéséhez pedig mázas kannát ajánlunk. Ha valaki csak magának vagy két személynek készít zöld- és oolongteát, a gaiwan kiváló
erre. A gaiwan teacsészéből, fedőből és alátétből áll. Ebben áztatjuk
ki és ebből is isszuk meg a teát. Fedele melegen tartja a teát és
szűrőként is használható, hogy a levelek ne kerüljenek a szájba.
3.) A teák elkészítése
Az
elkészítés módja rendkívül fontos. Itt három tényezőre kell figyelni: a
tea mennyiségére, a víz hőmérsékletére és az áztatási időre. A
felhasználandó teamennyiség tulajdonképpen ízlés kérdése. Ázsiában
általában több teafüvet használnak, mint Európában. A tea mennyisége
0,5 liter vízhez 4 és 8 gramm között lehet. Javasoljuk, hogy
személyesen kísérletezze ki, mi ízlik Önnek a legjobban. Kezdjen kisebb
mennyiséggel!
A teáskannát melegítse elő (így jobban tartja a
teavíz hőmérsékletét), a teafüvet adagolás után tegye a kannába és
öntse rá a felforralt vizet! Vizet csak olyan edényben szabad forralni,
amely kizárólag teavíz elkészítésére szolgál. A vizet éppen csak
forraljuk fel! (A középkeménységű víz minőségén 2-3 perces forralással
tudunk javítani.
Ennél tovább nem szabad forralni a vizet, mert "lapos" íze lesz a teának.) Az optimális vÍzhőmérséklet a készítendő teától függ:
• Feketeteák készítésénél melegítse elő a kannát, majd a teafű adagolása után öntse le a felforralt vízzel!
• Oolong- (félig fermentált) teát 90-95°C hőmérsékletre visszahűlt vízzel készítünk.
• A zöldtea 80-85°C hőmérsékletű vízzel készül, ám a legfinomabb fajták csupán 65-75°C-os vizet igényelnek.
Lehetőleg
ne használjon teatojást! A teafűnek az a legjobb, ha szabadon tud ázni
a teáskannában. A tea erőssége nem a tea áztatási idejétől, hanem a
felhasznált tea mennyiségétől függ. A túláztatást kerülje el! A
kiáztatási idők fajtánként változnak. Az áztatáshoz a következő
vezérelveket ajánljuk:
A feketeteát csak 2-4 percig áztatjuk, az
OP-minőségűeket 4-5 percet. A zöld- és oolongteák 1-3 perces kiáztatási
időt igényelnek a fajtától és a használt mennyiségtől függően. A nagy
levelű oolongfajták tovább is áztathatók. Zöld- és oolongteából - újabb
melegvíz hozzáadásával - többször is lehet teát készíteni, ekkor már a
fenti áztatási időt nyugodtan meghosszabbíthatjuk.
Tejszínt, citromlevet, cukrot nem ajánlunk teáinkhoz. Szaküzletünkben pontos felvilágosítással szolgálhatunk Önnek. Azoknak, akik érdeklődnek a teakészítés különleges módjai iránt, javasoljuk a következő teakészítési módszerek kipróbálását
a. "Penge"
A
fekete-, vörös-, sötétteák elkészítési módja: Nem elhanyagolható előnye
ennek az elkészítési módnak, hogy ízlés szerint az áztatás
megszakítható. Ehhez azonban szükséges bambusz-, vagy egyéb szűrő,
illetve speciális papír-filter használata.
Az elkészítés: Egy kb
4 dl nagyságú, felmelegített kannába beleszórunk 3 teáskanál friss
tealevelet. Felöntjük forrásban lévő vízzel és 2,5-3 percig ázni
hagyjuk. Az aranyszínű folyadékot utána leszűrjük előmelegített
csészékbe. Ez a módszer egyéb teáknál is alkalmazható, mint például Zhu
Cha, Dian Lu, Shui Xien stb. (a sötétteák elkészítésénél az áztatási
idő egészen 15 percig meghosszabbíthatjuk).
A "penge" elnevezés
onnan ered, hogy a tealevél áztatása és a felöntés élesen elkülönül
egymástól. Ez az éles elválasztás a teakészítő mesterek gyakorlott
kezének köszönhetően lehetővé teszi, hogy az aranyszínű folyadék
karaktere pontosan a kívánt íz érje el az enyhén fanyartól az erősen
keserűig.
b. Többszöri felöntés
A zöld-, fehér-, sárga-
és kékeszöldteák, valamint a gyümölcsteák magasabb osztályainak
elkészítése. Ez a készítési mód abból indul ki, hogy a felhasznált tea
minőségi és friss. Nem megfelelő minőségű tea, vagy a felöntéshez
kihűlt víz használata ihatatlan italt eredményez.
Az elkészítés:
A felmelegített kb. 4 dl-es kannába egy mércényi (kb. 3-4 g) teát
szórunk. A röviden felforralt vizet félretesszük és hagyjuk 80 C fokra
lehűlni. Ezt követően leöntjük vele a tealevelet és 3-4 percig hagyjuk
ázni. Az elkészült italt előkészített csészékbe töltjük és a kannába
szükség szerint további átforralt vizet töltünk. Ezt a vizet azonban
nem hagyjuk az előző hőfokig lehűlni.
c. Kung Fu O.P. "A magányos ivó"
A
magányos teaivók részére alkalmas. Az elkészítés módja az előzőtől
abban különbözik, hogy a gaiwanba nagyobb mennyiségű teát teszünk (kb.
5-6 g), azt forrásban lévő vízzel öntjük le, és a keletkezett italt
rövid ideig tartó áztatás után töltjük csészébe.
Szerző: Szepesi Zsuzsa - www.1000Tea.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése