A harsogó narancssárga, az ősszel tökéletes összhangban pompázó tök
szezonális finomság, amelyet ilyentájt kezdünk egyre gyakrabban
szerepeltetni az otthoni menün.
A Dél- és Közép-Amerikában őshonos zöldség igazi vitaminbomba nagyon
egészséges
Mint minden
narancssárga színű zöldség, a sütőtök is igen gazdag karotinoidokban,
valamint C és B vitamintartalma is jelentős. Több fajtája kapható, a
legbiztosabb a hosszúkás alakú sonkatök, ez szinte mindig finom édes
lesz.
Sütőtökös tészta
Apróra vágott kolozsvári szalonnát megpirítani, erre tenni kis kockákra vágott sütőtököt és addig kevergetni míg
megpuhul, de még nem esik szét, két gerezd szétnyomott fokhagymával ízesíteni. megszórni borssal, rozmaringgal és az egészet főtt
csigatésztával összekeverni.
Sütőtök leves
Hozzávalók:
egy közepes sütőtök
2 evőkanál étkezési keményítő
10 dkg vaj
só, bors
3 dl tejszín
1 evőkanál méz
Elkészítés:
A
tököt felkockázzuk, majd a megolvasztott vajba beletesszük,5-8 percig
sütjük, majd egy kis csésze vízzel felöntjük. A párolást kb. 10-12
percig végezzük.
Besűrítjük az étkezési keményítővel, majd még
hozzáadunk 5dl vizet. Összeturmixoljuk, majd jöhet a só, bors. A
legvégén tesszük bele a tejszínt és a mézet.
.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése