2013. március 19., kedd

A cikória

A cikória őse a hazánkban gyomként is előforduló katáng, melynek virágzatát gyógynövényként is használják, elsősorban epe és májbetegségekre. Ebből a növényből fejlődött ki a gyökeréért termesztett cikória és a leveléért, ill. hajtásáért nevelt salátacikória.

Már a görögök és a rómaiak is ismerték a vad és a termesztett cikóriát. Horatius még be is számolt jótékony hatásáról és finomságáról az "Ódás Könvv"-ében. Így írja; "Ahhoz, hogy jól megvacsorázzak, olíva, cikória és könnyű mályva kell nekem". Főleg Európában terjedt el, azon belül Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Hollandiában.

Formája hosszúkás, színe halvány. A sötét, meleg helyen fejlődő tőrózsák fehér vagy halványsárga, csúcsuk felé enyhén zöld levelekből állnak. A levelek világos színe és zsengesége a fénytől védett helyen való hajtatás eredménye. A kellemesen ropogós levelek enyhén kesernyés ízűek. 

Kávépótló

A gyökeréért nevelt cikóriát pótkávék készítésére használják. Ugyanis gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni.
Termesztése a 17. században indult meg, míg a hajtatott salátacikóriáé csak a 19. században. Ma már nem olyan elterjedt a fogyasztása, pedig annak idején szinte mindenki ezt a fajta kávét fogyasztotta. Hisz ki nem ismeri a maci gyermekkávét, ami ma is nagy népszerűségnek örvend. Egyrészt sokkal egészségesebb, mert tápértéke és fehérje aránya is magasabb.  

 

Mint már kiderült a cikória jótékony hatását már elég korán felismerték. Gazdag magnéziumban, A-vitaminban, folsavban és ballasztanyagokban. Ezen kívül még tartalmaz szénhidrátot, zsírt és fehérjét, valamint kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, B1-, B2- és C-vitamint, niacint.
Őséhez hasonlóan használják gyógynövényként. Ugyanis serkenti a májműködést, az anyagcserét. Segíti az emésztést. Gyulladáscsökkentő, élénkítő és hashajtó hatású. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvezően hat a vastagbél mikroflórájának egészséges összetételére és élettani szerepére. Rákepidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy csökkenti a vastagbél rákosodásának általános kockázatát.

A cikória nyersen, főzve és sütve is fogyasztható. Levesként és húsok köreteként is kiválóan tálalható. Nagyon finom salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, más leveles salátákkal, sárgarépával, zöldpaprikával és paradicsommal. Fűszere a citromlé, a fehér bors, a curry, a kapor, a gyömbér, a szerecsendió, a pirospaprika és a petrezselyemzöld.

Alkony saláta
Hozzávalók: cikória, paradicsom, uborka, retek, bors, ecet, olívaolaj.
A cikóriát leveleire tépkedjük, és alaposan megmossuk. A többi zöldséget szintén megmossuk, és karikákra vágjuk. Nem keverjük össze, hanem már magára a salátás tányérokra rétegezve elhelyezzük. Legalul a cikória, fölötte a paradicsom, az uborka, tetején pedig a retek. Közben sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd a végén ecettel és olívaolajjal meglocsoljuk.

Cikóriasaláta
Hozzávalók: 1 fej piros cikória, 2 db paradicsom, 2 szál tavaszi zöldhagyma, petrezselyem, só, ecet.
A cikória közepét kivágjuk és a leveleket apró darabokra összetépjük. A paradicsomot, petrezselymet és zöldhagymát felvágjuk és hozzáadjuk a cikórialevelekhez. Majd öntetként az olajat, ecetet és a sót összekeverjük, és a salátához öntjük.
 /Vitaminsziget/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése