2013. március 24., vasárnap

Levesbevalók

Zsemlyemorzsa -gombóc.

5 dkg vajat és egy egész tojást tányérban jól elkeverünk, 10 dkg zsemlyemorzsát, 3 evőkanál vízzel és egy kis sóval /borssal/ hozzákeverünk, majd vízes kézzel gombocókat formálunk és a csendesen forró levesbe főzzük. Miután a gombóc a leves tetejére jött, még 5 percig főzzük.

Kel- gombóc

15 dkg kelkáposztát finom metéltre vágunk, majd egy kis sóval puhárra főzzük . A levét leszűrjük, és kinyomkodjuk. 1 egész tojást, 1 tojás sárgáját, 3 dkg vajat habosra keverünk, majd az egy tojás fehérjének felvert habját, egy kis sót, törött borsot, a kelkáposztátés 5 dkg lisztet, melyet 3 dkg zsemlemorzsával összekvertünk. Az egészet jól kikeverjük,majd vízes kézzel gombocókat formálunk belőle. Csendesen forró levesbe rakjuk és 12 percig főzzük.Mindenféle levesbe adhatjuk.

Sajtgaluska

2 dkg vajat, 2 dkg liszttel megfuttatunk és 1 dl tejjel feleresztjük. Azután sürüre befőzzük, hogy az edény oldaláról leváljék, 6 dkg reszelt sajtot és egy egész tojást keverünk belé, jól kikeverjük és kávéskanállal a csendesen forró levesbe szaggatjuk.

Vajgaluska

1 egés ztoját, 5 kg vajat, egy kis sót, 5 dkg liszttel összekeverjük, és egy negyedóráig pihentetjük. Majd a forró levesbe mártott kiskanállal kiszaggatjuk, 5 percig főzzük






 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése