2013. március 25., hétfő

Sajttorta

A sajttorta igen szép múltra tekint vissza. Bölcsője feltételezhetően az ókori Görögország, ahol az olimpikonokat ezzel az étellel lakatták jól. A görögöktől átvették a rómaiak, majd a hódításaikkal egész Európában elterjedt, még Cato De Agricultura című művében szerepel is egy sajttorta recept.

A torta végezetül - a bevándorlóknak köszönhetően - meghódította Amerikát is, ám történetében a forradalmi változást a krémsajt feltalálása hozta, amikor is a XIX.. század végén egy amerikai úr épp a francia Neufchatel sajtot próbálta meg reprodukálni.

A XX. században a sütemény átütő sikereket ért el New Yorkban. A jobb éttermek egymással versengve hozták létre a saját, egyedi sajttortájukat. A helyiek szerint az ő sajttortájuk előtt nem is létezett az a bizonyos sajttorta, amit már egy kezdő háziasszony is nagy biztonsággal elkészíthet.
A sajttortának sok verziója ismert. A New York-i sajttorta alapja egy tejszínes, tojássárgával gazdagított sajtos krém. Ez aztán ízesíthető citrommal, fellazítható egy kevés túróval, nyakonönthető egy kis eperszósszal vagy csokoládéöntettel.

Sült sajttorta, bármilyen gyümölcsöntet illik hozzá! Sült sajttorta, bármilyen gyümölcsöntet illik hozzá!
 
A franciák szinte minden esetben tesznek bele zselatint, hogy könnyebbé tegyék a krémet. Angliában  is hajlamosak zselatint keverni a krémbe, hogy tartósabbá tegyék a tortát. De náluk kerülhet bele egy kis kávé, tea, esetleg egy kevés mályvacukor is. Az Ázsiában előforduló sajttortákat is teával ízesíti.
Az olasz sajttorta általában ricottából és mascarponéből készül. A görögöknél a juh- vagy kecsketejből készített mizithra szolgáltatja az alapot, míg a német konyha inkább túrót használ ehhez az igen népszerű süteményhez./mindmegette/


Erdei gyümölcsös sajttorta

Hozzávalók egy 23 cm-es kapcsos tortaformához:
20 dkg darált keksz
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg fehér csokoládé
35 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
2 dl tejszín
1/2 tk vaníliakivonat
Málna, szeder, áfonya vegyesen, összesen kb. 20-25 dkg


Elkészítés:
1. A kekszet és az olvasztott vajat összekeverem és a tortaforma aljára nyomkodom, beteszem a hűtőbe amíg a krémet összeállítom.
2. Vízgőz felett egy kevés tejszínnel felolvasztom a csokoládét.
3. Habverővel elkeverem a porcukrot a maradék tejszínnel, hozzáadom a mascarponét, a vaníliakivonatot és a végén a kihűlt, felolvasztott csokit is, simára keverem.
4. A kekszalapra dobálok pár szem gyümölcsöt, annyit, hogy a szeletelésnél majd minden szeletbe jusson (a szebbeket a tetejére tartogatom), majd rásimítom a sajtkrémet és pár órára behűtöm. A tetejét csak szeletelés előtt díszítem a gyümölcsökkel.


recept, kép: - axiskitchen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése