A torta végezetül - a bevándorlóknak köszönhetően - meghódította Amerikát is, ám történetében a forradalmi változást a krémsajt feltalálása hozta, amikor is a XIX.. század végén egy amerikai úr épp a francia Neufchatel sajtot próbálta meg reprodukálni.
A XX. században a sütemény átütő sikereket ért el New Yorkban. A jobb éttermek egymással versengve hozták létre a saját, egyedi sajttortájukat. A helyiek szerint az ő sajttortájuk előtt nem is létezett az a bizonyos sajttorta, amit már egy kezdő háziasszony is nagy biztonsággal elkészíthet.
A sajttortának sok verziója ismert. A New York-i sajttorta alapja egy tejszínes, tojássárgával gazdagított sajtos krém. Ez aztán ízesíthető citrommal, fellazítható egy kevés túróval, nyakonönthető egy kis eperszósszal vagy csokoládéöntettel.

Az olasz sajttorta általában ricottából és mascarponéből készül. A görögöknél a juh- vagy kecsketejből készített mizithra szolgáltatja az alapot, míg a német konyha inkább túrót használ ehhez az igen népszerű süteményhez./mindmegette/
Erdei gyümölcsös sajttorta

20 dkg darált keksz
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg fehér csokoládé
35 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
2 dl tejszín
1/2 tk vaníliakivonat
Málna, szeder, áfonya vegyesen, összesen kb. 20-25 dkg
Elkészítés:
1. A kekszet és az olvasztott vajat összekeverem és a tortaforma aljára nyomkodom, beteszem a hűtőbe amíg a krémet összeállítom.
2. Vízgőz felett egy kevés tejszínnel felolvasztom a csokoládét.
3. Habverővel elkeverem a porcukrot a maradék tejszínnel, hozzáadom a mascarponét, a vaníliakivonatot és a végén a kihűlt, felolvasztott csokit is, simára keverem.
4. A kekszalapra dobálok pár szem gyümölcsöt, annyit, hogy a szeletelésnél majd minden szeletbe jusson (a szebbeket a tetejére tartogatom), majd rásimítom a sajtkrémet és pár órára behűtöm. A tetejét csak szeletelés előtt díszítem a gyümölcsökkel.
recept, kép: - axiskitchen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése