2013. március 21., csütörtök

A somlói galuska egyik legfinomabb, tradicionális magyar sütemény

 Elkészítés:
A piskótához:
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál porcukor
- 6 tojás
 - 10 dekagramm darált dió
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 1 mokkáskanál sütőpor

A vaníliakrémhez:
- 3 deciliter tej
- 3 darab tojássárgája
- 8 dekagramm porcukor
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 teáskanál étkezési keményítő

A csokiöntethez:

-
20 dekagramm jó minőségű étcsokoládé
- 1,5 deciliter tejszín
- 3 dekagramm vaj
- 2 evőkanál rum

A rumos öntethez:
 -2 evőkanál rum
- 1,5 deciliter víz
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 10 dekagramm cukor

Ezen kívül:
- 1 jó nagy marék mazsola
- 2 dl rum
- 10 dkg darált dió
- 3 deciliter tejszínből vert hab
- 1-2 teáskanál kakaópor a díszítéshez


Először készítsd el a piskótát. A tojássárgájákat keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá apránként a sütőporral elvegyített lisztet is. Végül a külön tálban kemény habbá vert tojásfehérjét fakanállal, laza mozdulatokkal keverd hozzá. A masszát oszd három részre. Az egyikbe a kakaóport keverd, a másikba a darált diót, a harmadik maradjon natúr. A háromféle tésztát külön-külön süsd meg. Gyorsan, körülbelül 10-12 perc alatt megsülnek.

Állítsd össze a krémeket is. A vaníliakrémhez a tojássárgáját a cukorral és a vaníliával jól keverd ki, majd apránként öntsd hozzá a tejet, vízgőz felett főzd krémsűrűségűre, és tedd bele az étkezési keményítőt. A csokiöntethez törd darabokra az étcsokoládét, öntsd hozzá a tejszínt és a rumot, majd vízgőz felett olvaszd fel. A rumos öntethez a vízben körülbelül 10 percig főzd a cukrot, ha már sűrűsödik, vedd le a tűzről, és add hozzá a reszelt narancshéjat és a rumot. A mazsolát áztasd be a rumba.

A megsült piskótalapokat törd kisebb darabokra, és keverd össze. Egy tálba először egy réteg piskótát tegyél, locsolj rá rumos öntetet, szórd rá a rumos mazsolát, a darált diót, majd tegyél rá a vaníliakrémből. Ezután újabb sor következik, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A teteje piskóta legyen. Erre szórj kakaóport, tegyél rá tejszínhabot, és alaposan locsold meg a csokiöntettel.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése