2013. május 13., hétfő

A citromfű

A smaragdzöld növény nevéhez hűen kellemes citromízt ad az ételeknek, a belőle készült már-már UV-zöld színű tea pedig nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem idegnyugtató és altató hatású. Termeszthetjük cserépben, balkonládában vagy a kertben.



Különleges citromillatú illóolajat és cseranyagot tartalmaz, amelyet mi is érezhetünk, ha ujjainkkal óvatosan megdörzsöljük a növény leveleit. A mézfűként is ismert növény gyógynövényként is nagy népszerűségnek örvend, hiszen enyhíti a rovarcsípés okozta fájdalmat, összehúzza a pattanásokat, hatékony segítséget nyújthat asztma, stressz-allergia, álmatlanság, fejfájás és vérnyomás-ingadozás esetén. Ideg- és szívnyugtató hatása is jelentős, ezért idősebbeknek kifejezetten ajánlott napi 1 csésze citromfű-tea fogyasztása.

Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték ezt az Európában őshonos, különlegesen finom, évelő fűszernövényt, amelyet nemcsak ételízesítőként, de dekorációként is használhatunk, sőt, teaként is fogyaszthatjuk. Fáradtság ellen a legjobban fürdővízbe téve használhatjuk, relaxáló hatása így perceken belül érvényesül, ráadásul puhává, illatossá teszi a bőrt.

Zöld tea – citromfűvel 
Fokozza a fehérje anyagcserét, regenerálja és tisztítja a bélflórát. Javítja az epeműködést és az emésztést és megnyugtatja a gyomrot.

Elkészítése: Teáskanálnyi citromfüvet és 15 gramm zöld teát forrázzunk le 2 liter vízzel. Hagyjuk kb. 3 percig ázni. Szűrjük le. Fogyasztás elõtt
csészénként adjunk hozzá 1 kávéskanál mézet.

Epertiramisu  
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg eper, 1 citrom leve, 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál narancslikőr, 15 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 25 dkg natúr joghurt, 3 evőkanál porcukor

A díszítéshez: citromfű

Előkészítés: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 10 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kis darabokra vágjuk.
Elkészítés: A citromlevet felforraljuk a vaníliás cukorral. Belekeverjük a likőrt, és mély tányérba öntjük. A babapiskóták felét megforgatjuk ebben a lében, és kibéleljük velük egy lapos tál alját. A mascarponét simára keverjük a joghurttal és a porcukorral. Erre egy réteg epret és egy réteg mascarponés krémet teszünk. A maradék piskótát is a likőrös lébe mártjuk, és befedjük vele a krémet. Rárakjuk a maradék epret, és bevonjuk a maradék mascarponével. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a félretett eperszemekkel és a citromfűvel díszítjük.
/mindmegette/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése