2013. május 18., szombat

Pünkösdi étkek

Kevéssé közismert, hogy bár a pünkösdnek nincsen kifejezett „kötelező” étele, mégis van pár recept, amit ilyenkor illik elkészíteni.

Tárkonyos  leves /bárány, vagy más húsból/ új borsóval

baranyleves_1

 Hozzávalók:

- 25 dkg  hús 
- 1 kisebb vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 2 közepes sárgarépa
- 10 dkg csiperkegomba
- 15 dkg kifejtett zöldborsó
- fél csokor petrezselyem
- bő 1 liter húsleves (leveskockából is készülhet)
- ízlés szerint: só, ételízesítő, őrölt bors
- 1 tojás
- kb. 10 dkg finomliszt
- 1-1 dl tejföl és tejszín
- 1 kiskanálnyi friss, aprított tárkonylevél
- fél citrom
Elkészítés:
A húst 1-1,5 centis kockákra vágjuk, leforrázzuk, lecsöpögtetjük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olvasztott vajon üvegesre sütjük. A hússal további pár percig pirítjuk, majd rádobjuk a húshoz hasonló kockákra vágott sárgarépát és gombát is. Fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd a levessel fölöntjük, megfűszerezzük, majdnem puhára főzzük, közben sóval, borssal  ízlés szerint fűszerezzük. A tejfölt 1 evőkanálnyi liszttel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. A tűzről lehúzva a tojássárgájával elhabart tejszínnel dúsítjuk, végül a tárkonnyal fűszerezzük, a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük.


  Rántott csirke/ köret petrezselymes újkrumpli,friss saláta /uborka, zöldsaláta,/ vagy idei liba uborkasalátával.

rantott csirke_2

Meggyes pite
 
cseresznyespite_1Hozzávalók:
- 50 dkg magozott meggy  (lehet befőtt is)
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl tej
- 1 dl olaj



Elkészítés:
A hozzávalókat a meggy kivételével összekeverjük, kiolajozott (közepes méretű) tepsibe öntjük, majd a meggyet  belepotyogtatjuk. (A nagyon lédús, vagy befőtt gyümölcsöket érdemes előtte egy kevés zsemlemorzsában megforgatni, hogy ne áztassa el a tésztát.) Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig készre sütjük, majd  porcukorral meghintve tálaljuk.


Gyümölcsös túrótorta

500 g túró
200 g áfonya vagy egyéb gyümölcs /eper/
120 g porcukor /édesítőszer/
2 dl.tejföl
2 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
egy csomag vaníliás pudingpor  /főzős/
fél citrom reszelt héja
Elkészítés:

1.        a túrót villával összetöröm, majd hozzáadom a porcukrot és a vaníliás cukrot, a két tojást, és az egészet kézi habverővel összedolgozom.

2        belekeverem a tejfölt, és a pudingport , hozzáadom a citromhéjat, majd a túrós krémet egy kivajazott, lisztezett,  /vagy sütőpapírral bélelt/  kapcsos tortaformába öntöm./
  Az áfonyát, vagy a másfajta gyümölcsöt egyenletesen elegyengetem a tetején,, óvatosan megkocogtatom a formát, hogy a gyümölcs kissé belesüllyedjen a masszába.

3.        180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc  alatt készre sütöm.  Porcukorral meghintve kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése