2013. május 3., péntek

Mindenki kedvence, a tavaszi napsütés egyik első ajándéka.Az eper szív alakját a természet formázta, a benne rejlő értékes anyagok pedig szívünket is védik a betegségektől. Külső megjelenése talán azért is olyan kellemes, mert a rózsafélék családjába tartozik. 
 
Termesztése időszámításunk előtt elkezdődött. A rómaiak nagyon kedvelték, aztán a birodalom bukása után egy időre elfeledték. A középkori Európában újra elterjedt, de a tizenkilencedik századig luxuscikknek számított.  

  100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.   Kitűnő vértisztító, csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az érelmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.
Eper turmixSok benne a C vitamin


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése