2013. április 25., csütörtök

Finom sütemény - Rákóczi túrós




Ez a sütemény minden ellenkező hiedelemmel szemben sohasem volt a híres fejedelem kedvence, nincs is semmi köze a történelmi eseményekhez.

 De tény, hogy Rákóczi Jánosnak, neves 20. századi mesterünknek az alkotása valóban már a magyar konyha illetve cukrászat jó hírét öregbíti a nagyvilágban.

Rákóczi János 4 aranyérmet is nyert Bécsben, Frankfurtban és Berlinben szakácsolimpiákon. Az 1958-as világkiállításon Brüsszelben a hatvanhat nemzetközi szakácshíresség közül beválasztották a legjobb hatba. Szeretett alkotni, másik ismert étele a Rákóczi borjújava. A túrós sütemény receptje eme brüsszeli világkiállítás óta vált ismertté és a nemzetközi tekintélyt is megszerezte számunkra.

Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin
  • 1,5 dl tejföl
  • 35 dkg liszt
  • 13 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici só
  • 1 csomag sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 2,5 dl tejföl
  • 3 evőkanál búzadara
  • 4 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 marék aszalt ribizli (vagy mazsola)
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • cukor - ízlés szerint, de nem kell sok, mert a baracklekvár édes
  • sárgabaracklekvár
  • A tetejére:
  • 4 tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • pici só
  • 1 kiskanál ecet

Elkészítés:

A tésztához a puha margarint összekeverem egy nagyobb tálban a többi hozzávalóval, majd egy közepes méretű tepsibe nyomkodom. Előmelegített sütőben 180 C fokon 18 percet sütöm.

A túrótöltelékhez szintén mindent egy tálba teszek, majd összekeverem. Az elősütött tésztát először megkenem sárgabaracklekvárral, erre kanalazom a túrós tölteléket.

Elsimítom a tetején a túrót, majd visszatolom a sütőbe, és 180 C fokon a túrót is megsütöm, további fél óra alatt.

A tojáshabot a cukorral, sóval és ecettel addig keverem géppel, amíg kemény habcsókot nem kapok, akkor jó, ha fejtetőre állítva az edényből nem folyik ki, hanem megáll benne. Ezt a habot csillagfejű nyomózacskóba kanalazom, és rácsokat nyomok a megsült tészta tetejére.

A hőmérsékletet visszaveszem 100 C fokra.

A tojáshabos rácsok belsejét baracklekvárral pöttyözöm, majd visszatolom a sütőbe, és most már csak szárítom a habot 100 C fokon-/ 20-25 perc//

recept:mindmegette
/ekesandi/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése