2013. április 12., péntek

Itt a tavasz - a retek



Itt a tavasz! Szezonkezdet a piacon és a konyhában - rég várt friss tavaszi zöldségek salátáknak, köreteknek, főételeknek.

Nagyon régi és nagyon hasznos növényünk a retek , talán nem is hinnénk, mennyi mindenre jó ez a szendvicsbe rakva igen ízletes zöldség.

Már az ókorban is ismerték, termesztették és előszeretettel fogyasztották a retket, ezt az üdítő színű, hívogatóan piros zöldséget - különösen a téli időszakban jó vitaminpótló, tavasszal pedig a tavaszi fáradtság elűzésére. De segíti az emésztést, fiatalít, és még a vágyat is fokozza!

Talán kevesen tudják, hogy a retek nemcsak nagyon kedvelt zöldség, de értékes gyógynövény is. A keresztesvirágúak családjába tartozik, több fajtáját ismerjük és szeretjük. Észak-Kínában és a Közel-Keleti országaiban termesztették eredetileg, majd később Európában is meghonosodott. Évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt például.

Az egyiptomiak, a rómaiak és a görögök már az időszámítás előtt fogyasztották. Japánban és Indiában is termesztették. Kínából Mongólián keresztül Marco Polo hozta be Európába, ahol a germánok és a szlávok már a középkorban termesztették.

A legendák szerint egykor Delphoiban Apollóra, a fény istenének véleményére hivatkozva kinyilatkoztatták: a gyökérzöldségek között a retek a legértékesebb. Annyi aranyat ér, amennyi a súlya.

Az egyiptomi rabszolgák minden nap ettek belőle, a középkorban pedig a férfias, harcias Mars isten növényének tartották. A nemi vágy serkentőjeként emlegették. Az ógermán mitológia szerint a germán törzsek tavasszal ünnepelték Thor istent, feltételezhetően korábban az ő szent növénye volt a retek. A mitológiában az áll, hogy Thor igen hirtelenharagú, ugyanakkor nagyon termékeny istenség volt.


Remek vitaminforrás ez az üdítően piros zöldség : télen a C-vitamin miatt, tavasszal pedig a tavaszi fáradtság ellen érdemes fogyasztani. Kiváló ásványianyag-forrás. Emiatt igen hasznos a szervezetünkre nézve. Sok benne a kálium, de kevés a nátrium , ez fontos, mert a kálium-nátrium arány a keringési betegségek kialakulásában szerepet játszik. Ha megváltozik e két ásványi anyag aránya, az lehet oka a magas vérnyomásnak. Az arány helyreállítását biztosítjuk, ha eszünk retket, de ne sózzuk meg nagyon! A fogyókúrázók kedvence lehet, hiszen magas a rost- és alacsony energiatartalma miatt bátran fogyaszthatják. Ne hámozzuk meg mert értékes hatóanyagokat vesztünk el.

A retek a C-vitaminon kívül A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok nyomelemet is tartalmaz. A megfázás és a cseppfertőzések megelőzhetők vele, hiszen mustárolaj-glikozidjai miatt antibakteriális és gombaölő hatású. A máj méregtelenítését is segíti. Serkenti az epekiválasztást. Vizelethajtó, vesetisztító, de étvágygerjesztő hatású is.
A retek íze borsos, erőssége nem pusztán fajtájától, hanem nagyban termőtalajától is függ.

A különböző fajták mind színükben, mind alakjukban igen nagy eltérést mutatnak egymástól.
A piros retek élénk rózsaszín, apró gömböcske, egész évben kapható. A francia reggeli retek kicsit hosszúkás, tojásdad alakú és valamivel enyhébb íze van, mint gömb alakú testvérének.
Harmadik retekfajta a daikon retek, ami a legcsekélyebb hasonlóságot sem mutatja rokonaival. Színe fehér, alakja hosszú, répa-szerű. Íze már hasonlít a több retekére, borsos, erős.

Energitartalom
20 kcal, 84 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?
A retek vásárlásánál árulkodó a zöldség levele, így olyan helyen vegyük meg ahol ellenőrizhetjük, hogy azok tömörek és ropogósak. A retek maga legyen szép, élénk, és héja tiszta, foltoktól mentes. Vásárlás után már eltávolítható a zöldje, többet nem lesz rá szükségünk.

Eltarthatóság, tárolás
Ha a hűtőben, befőttes üvegbe állítjuk, egy kevés vizet öntünk rá és visszazárjuk rá a tetejét, akkor aránylag hosszan eltartható.

Előkészítés
A retek nagyon hálás alapanyag, pusztán meg kell mosni és már fogyasztható is!



Reggel méreg?

A közismert mondás szerint a retek „reggel méreg, délben étek, este orvosság". Mindez a kéntartalmú vegyületekben, ill. illóolajban gazdagabb téli retekre utal. Reggel ugyanis, amikor (elvileg) üres a gyomrunk, az emésztést elősegítő anyagok irritálhatják a gyomornyálkahártyát, az arra érzékeny egyéneknél esetleg görcsös fájdalmakat okozva.
forrás:retek,napi doktor


Tavaszi fáradság? Tegyünk ellene!

A tavasz beköszöntével sokaknál jelentkező kimerültség, levertség, aluszékonyság - amit tavaszi fáradtság néven ismerünk - a világ bármely pontján megfigyelhető, ahol markánsan elkülönülő évszakok váltják egymást. Főként a mérsékelt övi területeken fokozottan jelentkeznek azok a tünetek, amelyek a szervezet átállását kísérik.
A tél, a hideg idő elmúltával a szervezetnek rövid idő alatt kell új környezeti feltételekhez alkalmazkodnia. Télen anyagcserénk lelassul, szervezetünk a raktározásra rendezkedik be. Ezért fordul elő az, hogy - a kevés mozgás mellett - a téli hónapokban könnyebben hízunk.
A melegebb idő kezdetével szervezetünk igyekszik alkalmazkodni a magasabb hőmérséklethez, több napsütéshez. Anyagcserénk, hormontermelésünk felgyorsul, szervezetünk átmenetileg "megbolydul".
 . Válogassuk meg mit eszünk, érdemes pár napos diétát beiktatni a téli raktározás után./meteoline/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése