2013. április 29., hétfő

Őrségi ízek

Vasi pecsenye
A legalább fél kilónyi, kicsontozott sertéstarját négy szeletre vágjuk, enyhén kiverjük, és egy éjszakára sós, borsos, fokhagymás tejbe pácoljuk. A húst pirospaprikás lisztbe forgatjuk, bő zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. Dödöllével vagy hagymás törtkrumplival kínáljuk.



 Tökös-mákos rétes
Fél kiló főző- vagy sütőtököt meghámozunk, vékonyra darálunk, kissé sózzuk, majd kicsavarjuk. Harmad kiló mákot ledarálunk, ugyanannyi porcukorral elkeverjük. Rétestésztát készítünk, kihúzzuk, zsírral lekenjük. A tésztát egyenletesen megszórjuk a mákkal és ízlés szerint mazsolával, a felére tesszük a tököt. A rétest felcsavarjuk, olvasztott zsírral és tojással elkevert tejföllel bekenjük. Középmeleg sütőben megsütjük. Szeleteljük, forrón tálaljuk.



  A dödölle

A krumplit kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd pürésítjük. Lassú tűzön lisztet adunk hozzá, egészen addig amíg bírjuk keverni. Ha kész van, húzzuk le a tűzről. Egy serpenyőbe tegyünk pár kanálnyi zsírt. Apróra vágott hagymát pirítsunk üvegesre, majd egy evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a krumplipüréből. Tipp: a kanalat mártsuk zsírba, hogy a gombócok ne ragadnak össze. A gombócokat forgassuk bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Tegyük tepsibe és forró sütőben süssük ropogósra. Mindig frissen, forrón tálaljuk! Önálló fogásként tejföllel kínáljuk, de köretként is kitűnő, például pörköltekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése