2013. április 16., kedd

Medvehagymás receptek


Medvehagyma krémleves



hozzávalók 4 főre

100-120 g medvehagyma
1 l zöldség alaplé
30 g olaj
1,5 ek liszt

bors
szerecsendió
50-100 g tejszín
cayenne bors
20 g hideg vaj

Elkészítés

A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, nagyobb darabokra felvágjuk, majd egy kis levessel finomra pürésítjük.
Az olajat felhevítjük, a lisztet az olajban aranysárgára pirítjuk. Felöntjük a medvehagymapürével és a maradék levessel. Kb. 10 percig főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Hozzáadjuk a tejszínt és felfőzzük. Cayenne borssal fűszerezzük. Hozzákeverjük a hideg vajat és rögtön levesszük a tűzről.
Tányérokba merjük.

Tavaszi, medvehagymás saláta

Hozzávalók: 1 fej saláta, 1 csokor medvehagyma, 1 csomó újhagyma, 1 csomó hónapos retek, vegyes magvakból egy marék, kis só, balzsamecet, olíva olaj

Elkészítése: megmosom az összes alkotó elemet, ha van, saláta centrifugában, ha nincs, tiszta konyharuhában megszárítom, majd darabokra tépkedem a leveleket, felvagdosom a hagymát, feldarabolom a retket, kicsit megsózom, ráteszem a magvakat. Ekkor rálocsolok 2 evőkanálnyi balzsam (vagy bor) ecetet, végül az ugyanennyi olajat. 2 salátáskanállal óvatosan összekeverem és kész.

Medvehagymás pogácsa

50 deka finomliszt,
25 deka Ráma
egy pohár tejföl
2 deci tej
3 deka élesztő
egy evőkanál só
kis cukor
egy csomag apróra darabolt medvehagyma

Elkészítés:

Lisztet összekeverem a sóval, összemorzsolom a margarinnal. Közben a tejet megmelegítem, belekeverem a cukrot, tejfölt és az élesztőt, megfuttatom, majd összegyúrom a margarinos liszttel és a medvehagymával. Nagyon laza tészta lesz belőle, kis liszttel megszórom, letakarom és legalább 2-3 órát kelesztem. Szokott módon kinyújtom, hajtogatom, nyújtom, hajtogatom, majd kinyújtom, és késsel bekockázom. Megkenem felvert, sózott tojással. Sütőpapírral fedett tepsibe pogácsákat szaggatok, majd 180-200 fokon kb. 40 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése