2013. április 17., szerda

Kuglóf - császárkuglóf

Kuglóf...Gugelhupf, Kugelhupf...Felső-Ausztriában "Wacka" vagy Wacker, lengyeleknek "babka", cseheknek, szlovákoknak "bábovká".
Elnevezése a német "labda" vagy "gömb" jelentésű Kugel szóból ered.Biztosan más néven, de már az ókori rómaiak is ismerték ezt a süteményt.
 
Magyarországon a kuglóf az 1800-as évek elején kezdett elterjedni, mint az akkortájt igen divatossá vált uzsonnázás szertartásának elengedhetetlen tartozéka.
Az uszonnázás olyannyira közkedvelt társadalmi szokássá vált a városi polgárság körében, hogy 1884-ben amikor Bauer Soma megnyitotta igényes cukrászdáját az Andrássy úton, egy külön uzsonnatermet alakított ki a hölgyek részére.
De nem csupán a városi népek kuglófoztak.A gazdag lakodalmas menü része volt az éjfél után felszolgált "kuglihupp".
 
Ahány ház annyiféle változata ismert:narancsos, mazsolás, kakaós, diós, bécsi, dán lipcsei, mennyei,császárkuglóf.
Végül, de nem utolsósorban a fáma szerint I. Ferencz József császár nagyon kedvelt szeretője Schratt Katalin színésznő(akit éppen Sissi mutatott be a császárnak, és ajánlotta kegyeibe) gyakran készített neki gazdagon töltött kalácsot, mely a császárkuglóf néven került be a gasztronómia berkeibe.
(részlet:Halász Zoltán:Utazás Gasztronómiába című könyvéből)
 

Császárkuglóf

  • fahéj
    10 dkg porcukor
    10 dkg mandula
    2 dl tejszín
    1 dl tej
    2 dkg élesztő
    1 evőkanál porcukor
    csipet só
    6 tojássárgája
    10 dkg Rama
    10 dkg mazsola


Elkészítés
1.Egy edénybe tesszük sót, a porcukrot, az 1 dl tejben felfuttatott élesztőt, a tejszínt, majd a liszttel jól eldolgozzuk. Apránként hozzáadjuk az olvasztott Ramát és addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik.
2.Meleg helyen, lefedve megkelesztjük. Közben a mandulát megtisztítjuk, finomra őröljük, porcukorral és fahéjjal elkeverjük.
3.A megkelt tészta felét Ramával kikent kuglófformába öntjük, a cukrozott mandulával meghintjük, majd a tészta másik felét is rátesszük.
4.Meleg helyen kelesztjük, majd gyenge, egyenletes hőfokon, tűpróbáig sütjük. A megsült kuglófot a formából kiborítjuk és még forrón cukorral megszórjuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése