2014. november 29., szombat

A marcipán


A szegény cukrász szerencséje




Ki gondolná, hogy a marcipán receptjét a középkori éhínségnek köszönhetjük.. Több mint 600 évvel ezelőtt, Lübeckben készült az első mandulás édesség.

1402-ben Lübeckben nagy éhínség pusztított. A raktárházakban jelentős mennyiségű cukrot tároltak, amikor a kikötőbe befutott egy görög teherszállító vitorláshajó, mandulával megrakottan. Rövidesen kiderült, hogy a megrendelő kereskedő cége időközben tönkrement, és a szállítmánynak nincs gazdája. A város néhány nap múlva elárverezte a mandulát, amelyet egy szerény jövedelmű cukrász vásárolt meg. A mandulát megőrölte, összekeverte cukorral, némi rózsavízzel, hozzákevert még egy kis tojássárgáját és ebből a masszából golyócskákat formálva eladta. Így indította útra a világhírre szert tett lübecki marcipánt.
Egy másik legenda szerint az első, a maihoz hasonló marcipánt Velencében kezdte árulni egy Badrut nevő cukrász az 1400-as években. Persze ez is mandulából és cukorból készült. Mivel a Szent Márk téren került forgalomba, méghozzá éppen Márkus napján, elnevezte Marci panisnak, azaz Márkus kenyerének. Igencsak ízlett a vevőinek, így aztán árulta másnap meg azután is, és Márkus kenyerének hála, élete végéig nem volt többé kenyérgondja...
Percipán
Marcipánnak csak a tisztán mandulával és cukorral készített terméket nevezzük. A marcipánhoz megtévesztésig hasonló íz űés állagú finomság készülhet barackmagbélből is. Ez a percipán.
A hámozott barackmagbélnek először gőzöléssel eltüntetik a keserű ízét, majd cukorral, esetleg glükózsziruppal, adalékanyagok hozzáadásával, aprítással és hőkezeléssel egynemű könnyen formázható masszát készítenek.
Hasonló eljárással egyéb olajos magvakból is készülhet marcipánhoz hasonló termék, pl. diómarcipán, mogyorómarcipán, stb.

Mi is készíthetünk
marcipánt!

Hozzávalók: 1 kg cukor, 2,5 dl tej, 10 dkg darált mandula, 30 dkg rétesliszt, 20 dkg vaj, 1/2 mandula aroma
A cukrot a tejjel felforraljuk, belefőzzük a darált mandula és a rétesliszt keverékét. (A tisztított mandulát darálás előtt könnyen meg lehet hámozni, ha 2 percig forró vízbe tesszük, majd a fellazult héjából két ujjunk közé szorítva ügyesen kispricceljük. Így zöld lesz a marcipán, héjas mandulával drapp.) Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a vajat és kb. 1/2 mandula aromát. (Célszerő előbb legfeljebb 1/3 aromát belekeverni, majd még ízlés szerint adagolni hozzá.) Egy tálcát kibélelünk alufóliával, margarinnal vagy vajjal vékonyan bekenjük. Kiöntjük rá a masszát, elegyengetjük. Miután kihűlt és megszilárdult, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, fel lehet vágni. A darabokból kis golyókat is lehet formálni, és kakaóban meghempergetni. De lehet szaloncukor formákat gyúrni belőlük, és egyik oldalukat csokoládémázba mártani. Máris kész a marcipán egérke!

Hamis marcipán
Aki úgy ítéli, hogy kissé drága a marcipán, ám mégis odavan ezért az édességért, próbálkozzon meg otthon a hamis marcipán elkészítésével.
10 dkg kukoricalisztet 6 dl vízben sűrűre főzünk. Állni hagyjuk, hogy megkeményedjen. Közben 15 dkg krumplit héjában megfőzünk, még melegen áttörjük. Ezután összedolgozzuk a kukoricával, 20 dkg porcukorral és 20 dkg darált dióval, valamint 1 dl rummal. Kis gömböket formázunk belőle, majd keserű, azaz nem előre cukrozott kakaóban hempergetjük, és megkóstoljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése