2014. november 27., csütörtök

Sütemények - karácsonyra



Mazsolás csokoládétorta


Hozzávalók:
A piskótához

 
• 6 tojás
• 12 dkg cukor
• 12 dkg liszt1 dkg vaj
• 1 ek. liszt




A csokoládékrémhez
• 15 dkg cukor
• kb. 1,5 dl víz
• 25 dkg vaj
• 10 dkg főzőcsokoládé
A díszítéshez
• ˝ csomag mazsola
• 2 ek. hámozott mandula
• 2 ek. csokoládéreszelék

Elkészítése:
A piskótához a 6 tojássárgáját a 8 dkg cukorral habosra keverem.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd ezt a tojássárgájával és a liszttel könnyedén összekeverem. A piskótatésztát vajjal kikent, kilisztezett formába töltöm, és középmeleg sütőben megsütöm.

A krémhez a cukrot kevés vízzel sziruppá főzöm. Kihűtöm, és a vajjal, valamint a megolvasztott csokoládéval habosra keverem.
A kihűlt, három lapra felvágott piskótát vastagon megkenem krémmel, egymásra helyezem. Az oldalát és a tetejét bevonom a maradék krémmel.

Díszíthetjük mazsolával, hámozott mandulával, csokireszelékkel. Néhány órára hűtőbe teszem. 


Fenséges csokis-mézes pite

Hozzávalók:
1 dl olvasztott vaj vagy finom étolaj
1 teáskanál vanília
1dl finom búzaliszt
2 dl Bodoya méz
6 dkg étcsokoládé
2 db tojás
2 dl apróra vágott dió
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só.

Elkészítés:
Egy kis edényben lassú tűzön olvasszuk egybe a csokoládét, a vajat, a sót és a vaníliát, állandóan kevergetve közben, hogy jól elkeveredjenek, majd vegyük le a tűzről. Most keverjük bele a mézet, a lisztet és a sütőport. Adjuk hozzá a tojásokat is, és jól verjük fel. Végül keverjük bele a diót, és az egészet öntsük egy kivajazott, kb. 22 x 22 x 5 cm-es tepsibe. 160C°-os sütőben süssük kb. 35 - 40 percig, illetve addig, míg a közepében vékony késsel, vagy kötőtűvel végzett "szúrópróba" azt nem mutatja, hogy jónak találtuk. Hagyjuk lehűlni, mielőtt kb. 4 x 4 cm-es darabokra felvágnánk. Aki szereti, porcukorral is meghintheti.
 


Kaves-mogyoros keksz
(kb. 60 db)
500 ml (2 csesze) liszt
250 ml (1 cs) mogyoro (nem kell hamozni)
180 ml (3/4 cs) cukor
1/2 tk so
2-3 ek orolt kave
200 g vaj
2 tk vanilia-kivonat
60 db kaveszem

A mogyorot, lisztet, sot es cukrot apritogepben egyenletesen finomra daraljuk.
Hozzaadjuk a kavet, vajat es vaniliat, osszekeverjuk es gyorsan simara gyurjuk.
Rudakka vagy hasabokka formazva folpackba csomagoljuk es min.2 orara a hutobe tesszuk, meg jobb egy ejszakat pihentetni. (Fagyasztani is lehet.)
Felszeleteljuk, tepsire rakjuk, minden kekszre 1 szem kavet teszunk disziteskent, elomelegitett sutoben 175°C-on 10-


Mézes sütemény

Hozzávalók: 500 g finomliszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 350 g méz, 80 g cukrozott citromhéj (én ezt ki szoktam hagyni), 80 g cukrozott narancshéj (ezt is), 4 evőkanál olaj, 1 csomag kotányi mézesfűszer (én csak a felét teszem bele)

1. A
lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és  a mézesfűszerkeverékkel.

2. 2 tojást a mézzel keverjünk habosra keverőgép segítségével.

3. Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, a finomra vágott narancs és citromhéjjal, olajjal és 3 evőkanác vizzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.

4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákra.

5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással. Díszíthetjük dióval mandulával. 180 C-on süssük aranysárgára.





Narancsos kuglof



Hozzavalok:


    *  25 dkg margarin
    *  17 dkg cukor
    *  1 vanilias cukor
    *  csipet so
    *  4 tojas
    *  1-1 kaveskanal reszelt citrom es narancshej
    *  4 evokanal citromle
    *  11 evokanal narancsle
    *  30 dkg liszt
    *  1 sutopor
    *  12 dkg porcukor
    *  kandirozott narancshej

Sutes: elomelegitett villanysutoben 180 fokon, 50 perc

Elkeszites: A margarint, a csipet sot es a vanilias cukrot, cukrot habosra keverem. Hozzaadom a tojasokat, a reszelt citrom- es narancshejat. Ezekkel is osszevegyitem. A csavart citromlebol 3 evokanallal, a narancslebol 10 evokanallal teszek hozza, ezt felvaltva keverem ossze a 30 dkg liszttel (amit elozoleg elkeverek a sutoporral). Kuglofformaba ontom, es megsutom. Melegem boritom ki, mert a maz, amit a tetejere kenek, igy fog radermedni.
Maz: A 12 dkg porcukrot elkeverem a megmaradt 1-1 evokanal citrom- es narancslevel. A meg folyos mazba beleszorom a kandirozott kockakra vagott narancshejat. Jo etvagyat, isteni finom!
Ehhez az adaghoz altalaban 1 citrom es 2 narancs szukseges. A forma normal nagysagu kuglofforma, amit kivajazok. A sutemeny a narancsletol lesz igen suru, ajanlott a mar osszekevert tesztat 10-15 percet pihentetni, igy finomabb es konnyebb lesz! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése