2014. november 30., vasárnap

Karácsonyi sütemények

Diós hókifli
Hozzávalók:
30 dkg Rama sütőmargarin, fél citrom reszelt héja, 1 db tojás, 2 db tojássárgája,  20 dkg darált dió,  20 dkg porcukor,  50 dkg finomliszt,  1 csomag vaníliás cukor, porcukor a szóráshoz.
Elkészítése:
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, a darált diót és a reszelt citromhéjat. A tésztát összegyúrjuk, és 30 percre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőle, melyeket kifli alakban összetekerünk.

Sütőpapíron előmelegített sütőben 10 percig sütjük 180 °C fokon. Még melegen kristálycukorba vagy porcukorba forgatjuk.




Linzer

Hozzávalók:

20 dkg puha vaj, 10 dkg + 3 ek. porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 25 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 15 dkg málnadzsem, 2 tk. citromlé, folpack, sütőpapír
Elkészítés:
A vajat 10 dkg porcukorral meg a vaníliás cukorral krémesre keverjük a robotgép habverőjével. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgájákat, majd hozzáadjuk a mandulával elvegyített lisztet, és sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát kis adagokban két réteg sütőpapír között kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kb. 4 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A felének a középébe kisméretű formákkal csillag és szív alakú lyukakat készítünk. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsikbe fektetjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon tepsinként 8-10 percig sütjük. (Vigyázat, gyorsan megéghet!) Amíg a tészta hűl, addig a dzsemet simára keverjük a citromlével, majd kissé felmelegítjük. A lyukas linzereket meghintjük a maradék porcukorral, a dzsemet a többi linzerre kenjük, majd összeragasztjuk a tetejükkel. Kissé rányomjuk és száradni hagyjuk.

 
network.hu 

Kuglóf   /Ausztria/

  4 db tojás sárgáját
network.hu12 dkg cukorral
  1 cs. Vaniliás cukorral jól kikeverünk
network.hu 
  4 db tojás fehérjét
13 dkg cukorral
          csipet sóval  kemény habbá verünk.

A kikevert tojás sárgájához hozzáadunk
25 dkg  lisztet 
½ cs. Sütőport és
2,5 dl tejszint ezt is elkeverjük, és hozzáadjuk a
     tojások felvert habját.

Vajazott , lisztezett  kuglóf sütőben sütjük.

Rumos szelet

5 tojás sárgáját,
20 dkg vaj /margarin/
20 dkg cukorral jól kikeverni,
20 dkg liszt
5 tojás habja,

kétfelé osztani, egyik felébe 2 evőkanál kakaó.

alulra fehér, ráöntve a kakaós, lassú tűznél sütni

/közepes tepsi, vagy inkább kisebb/

Máz:  30 dkg cukor  1 dl rum /kevesebb is elég/ simára keverni, meleg tészta tetejére.  

LEMEZES LINZER


 1 tojás sárgája
 15 dkg zsír
10 dkg porcukor,reszelt citromhéj.

40 dkg liszt, fél csomag
sütőporral elkeverve,
kevés tejjel összegyúrni.

3 részre osztani
kettőbe kakaó
alulra barna, megkenve lekvár, plussz dió /darált/
majd fehér lap,             -"-
tetejére barna      /közepes méretü tepsi/

Nagyon egyszerű, mutatós sütemény/







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése