2014. november 27., csütörtök

Desszertek pohárban

Hagyományos karácsonyi desszertek pohárban


Mindhárom desszert alapja a házi puding, ami a következőképpen készül:

Hozzávalók:
2 tojássárgája
2 ek liszt vagy keményítő
1 vaníliarúd
2 ek barna cukor (vagy méz, ebből kevesebb kell)
4 dl tej
3 ek mascarpone


A tojások sárgáját összekeverjük a keményítővel/liszttel, a tejet a felhasított vaníliarúddal felfőzöm. A meleg tejjel apránként hígítom a tojásos keveréket. Édesítem és sűrűsödésig főzöm. Ha kész, 10 percet hűtöm, majd hozzákeverem a mascarponét.

Hagyományos karácsonyi desszertek pohárbanMézes krémes

Hozzávalók:
1 adag házi puding
8 ek baracklekvár
8 dkg kekszdara (pl. Hobbits)
étcsoki vagy kakaóbabtöret


A poharak aljára 1-2 ek baracklekvárt rétegezünk, majd erre kekszdarát szórunk, végül jöhet rá a puding.  A tetejére reszelt étcsokit vagy kakaóbabtöretet szórunk.
Tipp: Profi konyhatündérek készíthetnek 8 dkg cukorból karamellt is. Ezt összetörjük és a rétegek közé szórjuk.



Hagyományos karácsonyi desszertek pohárban
 Zserbó

Hozzávalók:
2 adag házi puding
15 dkg darált dió
8 ek baracklekvár (vagy narancslekvár, ezzel pikánsabb)
(Pekán)dió a tetejére


A darált diót száraz serpenyőben kevergetve megillatosítjuk, majd kihűtjük, végül a lefőzött pudinghoz keverjük. A poharak aljára egy réteg diós krémet simítunk, majd a lekvár, illetve erre ismét a diós krém. Tetejére durvára vágott diót vagy pekándiót szórunk.



Hagyományos karácsonyi desszertek pohárbanFlódni

Hozzávalók:
10 dkg aszalt szilva
5 dkg darált mák
2 alma
fél tk őrölt fahéj
késhegynyi őrölt csillagánizs
fél citrom leve
1 adag házi puding
8 dkg darált dió


Az almákat meghámozzuk, kiszedjük a magházukat, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a fahéjat, a csillagánizst, 5 dl vizet, a citromlét és megpároljuk. Ha puha, leturmixoljuk. Az aszalt szilvát apróra vágjuk, a mákkal összekeverjük. Itt nem is kell édesíteni, de ha valaki szeretné, tehet hozzá mézet. A pudinghoz keverjük a diót. A poharak aljára egy réteg szilvás mákot terítünk, erre jön az almakrém, majd pedig a diós krém.


/Receptek Nők Lapja Cafe-ből/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése