2012. szeptember 21., péntek

A teakészítés szabályai

1. Teavíz

Jó víz nélkül nem lehet jó teát készíteni. Erre már több 1000 éve rájöttek a kínaiak, a teázás nagy mesterei. A különböző vizeket csoportokba sorolták:
•  hegyi forrásvíz, amelyik sziklán folyik,
•  egyéb hegyi forrásvíz,
•  alföldi forrásvíz,
•  gyorsan áramló folyó víze,
•  kútvíz,
•  egyéb vizek.
Magyarország ivóvizeinek ismeretében a teavízzel kapcsolatban a következőket ajánljuk:
•  lehet csapvizet használni, ha lágy és nem klóros vízről van szó. Féllágy vízből is főzhetünk teát, de akkor 0,5-1 perccel tovább kell forralnunk. Kemény, erősen klórízű víz nem alkalmas a tea készítéséhez. Ilyenkor vízszűrő alkalmazása ajánlatos.
• Magyarországon sok hegyi forrás természetvédelmi felügyelet alatt áll és védett a szennyeződésektől. Megéri tehát hegyvidéken járva ezekből a forrásokból gyűjteni.
•  A boltokban kapható, palackozott ásványvizek és forrásvizek szintén alkalmasak, amennyiben széndioxid-mentesek, lágyak és közepes vagy alacsony ásványtartalmúak
2.) A teához használt kerámia

Alapelv, hogy minél kisebb az edényünk, annál jobb. A teáskanna lehetőleg ne legyen 0,5 literesnél nagyobb. Nagyon jók az eredeti Ji-Szing teáskannák, amelyeket már évszázadok óta használnak. Ezekben teljesedik ki legjobban a tea íze. Ilyen minőségű kannák az 1000Tea Szaküzletben is megtalálhatók. Vörösteákhoz mázatlan, zöld- és oolongteafajták elkészítéséhez pedig mázas kannát ajánlunk. Ha valaki csak magának vagy két személynek készít zöld- és oolongteát, a gaiwan kiváló erre. A gaiwan teacsészéből, fedőből és alátétből áll. Ebben áztatjuk ki és ebből is isszuk meg a teát. Fedele melegen tartja a teát és szűrőként is használható, hogy a levelek ne kerüljenek a szájba.

3.) A teák elkészítése

Az elkészítés módja rendkívül fontos. Itt három tényezőre kell figyelni: a tea mennyiségére, a víz hőmérsékletére és az áztatási időre. A felhasználandó teamennyiség tulajdonképpen ízlés kérdése. Ázsiában általában több teafüvet használnak, mint Európában. A tea mennyisége 0,5 liter vízhez 4 és 8 gramm között lehet. Javasoljuk, hogy személyesen kísérletezze ki, mi ízlik Önnek a legjobban. Kezdjen kisebb mennyiséggel!

A teáskannát melegítse elő (így jobban tartja a teavíz hőmérsékletét), a teafüvet adagolás után tegye a kannába és öntse rá a felforralt vizet! Vizet csak olyan edényben szabad forralni, amely kizárólag teavíz elkészítésére szolgál. A vizet éppen csak forraljuk fel! (A középkeménységű víz minőségén 2-3 perces forralással tudunk javítani.

Ennél tovább nem szabad forralni a vizet, mert "lapos" íze lesz a teának.) Az optimális vÍzhőmérséklet a készítendő teától függ:
•  Feketeteák készítésénél melegítse elő a kannát, majd a teafű adagolása után öntse le a felforralt vízzel!
• Oolong- (félig fermentált) teát 90-95°C hőmérsékletre visszahűlt vízzel készítünk.
•  A zöldtea 80-85°C hőmérsékletű vízzel készül, ám a legfinomabb fajták csupán 65-75°C-os vizet igényelnek.
Lehetőleg ne használjon teatojást! A teafűnek az a legjobb, ha szabadon tud ázni a teáskannában. A tea erőssége nem a tea áztatási idejétől, hanem a felhasznált tea mennyiségétől függ. A túláztatást kerülje el! A kiáztatási idők fajtánként változnak. Az áztatáshoz a következő vezérelveket ajánljuk:

A feketeteát csak 2-4 percig áztatjuk, az OP-minőségűeket 4-5 percet. A zöld- és oolongteák 1-3 perces kiáztatási időt igényelnek a fajtától és a használt mennyiségtől függően. A nagy levelű oolongfajták tovább is áztathatók. Zöld- és oolongteából - újabb melegvíz hozzáadásával - többször is lehet teát készíteni, ekkor már a fenti áztatási időt nyugodtan meghosszabbíthatjuk.

Tejszínt, citromlevet, cukrot nem ajánlunk teáinkhoz. Szaküzletünkben pontos felvilágosítással szolgálhatunk Önnek. Azoknak, akik érdeklődnek a teakészítés különleges módjai iránt, javasoljuk a következő teakészítési módszerek kipróbálását

a. "Penge"

A fekete-, vörös-, sötétteák elkészítési módja: Nem elhanyagolható előnye ennek az elkészítési módnak, hogy ízlés szerint az áztatás megszakítható. Ehhez azonban szükséges bambusz-, vagy egyéb szűrő, illetve speciális papír-filter használata.

Az elkészítés: Egy kb 4 dl nagyságú, felmelegített kannába beleszórunk 3 teáskanál friss tealevelet. Felöntjük forrásban lévő vízzel és 2,5-3 percig ázni hagyjuk. Az aranyszínű folyadékot utána leszűrjük előmelegített csészékbe. Ez a módszer egyéb teáknál is alkalmazható, mint például Zhu Cha, Dian Lu, Shui Xien stb. (a sötétteák elkészítésénél az áztatási idő egészen 15 percig meghosszabbíthatjuk).

A "penge" elnevezés onnan ered, hogy a tealevél áztatása és a felöntés élesen elkülönül egymástól. Ez az éles elválasztás a teakészítő mesterek gyakorlott kezének köszönhetően lehetővé teszi, hogy az aranyszínű folyadék karaktere pontosan a kívánt íz érje el az enyhén fanyartól az erősen keserűig.

b. Többszöri felöntés

A zöld-, fehér-, sárga- és kékeszöldteák, valamint a gyümölcsteák magasabb osztályainak elkészítése. Ez a készítési mód abból indul ki, hogy a felhasznált tea minőségi és friss. Nem megfelelő minőségű tea, vagy a felöntéshez kihűlt víz használata ihatatlan italt eredményez.

Az elkészítés: A felmelegített kb. 4 dl-es kannába egy mércényi (kb. 3-4 g) teát szórunk. A röviden felforralt vizet félretesszük és hagyjuk 80 C fokra lehűlni. Ezt követően leöntjük vele a tealevelet és 3-4 percig hagyjuk ázni. Az elkészült italt előkészített csészékbe töltjük és a kannába szükség szerint további átforralt vizet töltünk. Ezt a vizet azonban nem hagyjuk az előző hőfokig lehűlni.

c. Kung Fu O.P. "A magányos ivó"

A magányos teaivók részére alkalmas. Az elkészítés módja az előzőtől abban különbözik, hogy a gaiwanba nagyobb mennyiségű teát teszünk (kb. 5-6 g), azt forrásban lévő vízzel öntjük le, és a keletkezett italt rövid ideig tartó áztatás után töltjük csészébe.

 Szerző: Szepesi Zsuzsa - www.1000Tea.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése