2012. szeptember 21., péntek

Alma - és sütemények

Alma: a gyümölcsök királynője

Érdekes tények az egyik legegészségesebb gyümölcsről. Plusz 5 recept, mely nemcsak finom, hanem egészséges is.
"Naponta egy alma távol tartja az orvost"
E régi mondás is azt bizonyítja, hogy régen a gyógynövények közé sorolták a gyümölcsöt. Az orvostudománynak köszönhetően kiderült, hogy az almának egyedülálló gyógyító ereje van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B- vitaminokat, és némi C-vitamint is.
A reszelt alma a kiváló ellenszere a hasmenéseknek, a vérhasnak. Segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalma miatt az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. Az almalé pedig hatékony ellenszere a láznak, rekedtségnek, gyulladásnak.

Az ókortól napjainkig
Az almát már a kőkorban is ismerték, és előszeretettel fogyasztották is. Virágzása mégis az ókori rómaiaknak köszönhető. Ők kezdték el az Alpoktól északra eső területeken is termeszteni. Később pedig elsősorban szerzetesek foglalkoztak, illetve kísérleteztek vele.
Egyértelmű, hogy ez volt a középkor legfontosabb gyümölcse, egyetlen kertből sem hiányozhatott az almafa. Gyógyító hatása már ekkor közismert volt, emésztési problémák, valamint megfázások esetén ettek reszelt almát, vagy ittak almateát. A hedonisták pedig élvezték az almabort, az almapálinkát. Az 1300-as évektől már kereskedni is megérte az almával.
Számos népi hiedelem és babona forrása volt a kedvelt gyümölcs, például a karácsonyi almahámozás szerencsét hozott, amennyiben egyben maradt a héja.
Elterjedésének fő oka, hogy jól tűri szinte az összes éghajlati viszonyt, valamint könnyű tárolni, és sokáig eláll.
Most pedig következzék néhány almás étel, próbáljátok ki!

Almaleves
Hozzávalók:
• fél kg hámozott alma
• 1 tojássárgája
• 10 dkg cukor
• fél citrom reszelt héja
• mazsola ízlés szerint
Elkészítés:
Kockázzuk fel az almát, tegyük lábasba, és öntsök fel vízzel úgy, hogy ellepje, majd főzzük puhára a citromhéjjal. Turmixoljuk össze botmixerrel, majd keverjük el a cukorral, a tojássárgájával és a mazsolával. Hidegen tálaljuk.

Almagömbök fahéjjal
Hozzávalók:
• 3 darab alma
• 15 dkg cukor
• 3 dl gríz
• fahéj
• 2 tojás
Elkészítés:
A megmosott almát meghámozzuk, és lereszeljük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, 1 órát állni hagyjuk, majd gombócokat készítünk belőle, és forró, lobogó vízben kifőzzük. Fahéjas cukorral tálaljuk.

Sült csirkecomb almával
Hozzávalók:
• 4 egész csirkecomb
• 2 darab alma
• 1-1,5 dl olaj
• 1-1,5 dl édes fehérbor vagy narancslé
• só
• bazsalikom
• oregánó
Elkészítés:
Az előre besózott combokat tűzálló tálba fektetjük, meglocsoljuk olajjal, borral esetleg narancslével. Rárakjuk az egész almákat, megszórjuk a fűszerekkel, letakarjuk alufóliával, és sütőbe rakjuk. Közepes hőfokon sütjük, kb. 40-45 perc alatt megpuhul, ha puha, levesszük a takarását, és visszarakjuk még 5-10 percre pirulni. Pirulás előtt lehet pótolni a vizet, nehogy leégjen. Ha szeretnénk, egészen szaftosra is süthetjük. Krumplipüré, vagy ananászos rizs illik hozzá

A fahéj

A kellemes illatú fahéj számos sütemény nélkülözhetetlen fűszere, elég csak, ha a cseresznyés, meggyes, szilvás, almás, vagy a sárga- és őszibarackos lepényekre, pitékre, rétesekre, gombócokra, esetleg a fahéjas tortákra, linzerekre gondolunk. De illik a gyümölcslevesekbe, csípős mártásokba, jól megy a cukrozott gyümölcsökhöz és még sok minden máshoz is.

fahejHa valaki nem szívesen bajlódik a sütemények elkészítésével, akár a kifőtt tésztáját, vagy a fogyasztásra váró gyümölcseit, a tejberizst, a tejbegrízt is megszórhatja őrölt fahéjjal, sőt még a pirítós kenyér sem rossz vele. Különösen cukorbetegeknek ajánlatos, hogy szervezetük kapjon rendszeresen fahéjat, állítólag a napi egy mokkáskanálnyi elfogyasztása az ideális. A népgyógyászok megfázás elleni szerként tartják hatásosnak.



 . Lágy zamata miatt nemcsak a cukrászok és háziasszonyok kedvelt fűszere, édes, átható aromájú illóolaját felhasználják illatszerek, parfümök, fürdőszerek és likőrök alapanyagául, valamint gyógyszerekhez is. Valamikor a fahéj ára oly borsos volt, hogy vetekedett az aranyéval. A középkori Európában a fahéj a vallási ceremóniák bódító illata lett. Kínában és Japánban a hosszú élet reményében gyógyszerként fogyasztják. Tibetben emésztési zavarok esetén és szélgörcsök ellen javasolják, valamint epe- és menstruációs problémákra. Az ókori görögök, zsidók, föníciaiak már ismerték a fahéjat, Egyiptomban nemcsak varázsláshoz, hanem a halottak bebalzsamozásához is felhasználták. Az arabok körében ugyancsak régóra használt ízjavító. Indiában kedvelt fűszer.

Fahéjkrém
1 l tej, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 5 tojás, 13 dkg cukor, 10 babapiskóta

Forraljuk fel a tejet a fahéjjal, közben egy jénai tálban keverjük el az egész tojásokat a cukorral. Ha már sima állagú a tojásos cukor, lassan csurgassuk bele a meleg tejet. Tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük sűrű krémmé. Ha kihűlt, tegyük fagylaltos poharakba, vagy kompótos tálkákba, a tetejüket szórjuk meg kevés fahéjjal, és díszítsük babapiskótával. Ez utóbbi elmaradhat, mert nélküle is finom.

Villámgyors áfonyás /gyümölcsös/ túrótorta

Hozzávalók:

500 g túró
200 g áfonya vagy egyéb gyümölcs
120 g porcukor
2 dl.tejföl
2 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
egy csomag vaníliás pudingpor  /főzős/
fél citrom reszelt héja
Elkészítés:

1.        a túrót villával összetöröm, majd hozzáadom a porcukrot és a vaníliás cukrot, a két tojást, és az egészet kézi habverővel összedolgozom.

2        belekeverem a tejfölt, és a pudingport , hozzáadom a citromhéjat, majd a túrós krémet egy kivajazott, lisztezett,  /vagy sütőpapírral bélelt/  kapcsos tortaformába öntöm./
  Az áfonyát, vagy a másfajta gyümölcsöt egyenletesen elegyengetem a tetején,, óvatosan megkocogtatom a formát, hogy a gyümölcs kissé belesüllyedjen a masszába.

3        180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc  alatt készre sütöm.  Porcukorral meghintve kínálom.

  (csak óvatosan a kínálattal, mert a süti nagyon finom, és így hamar el fog fogyni)








Mákos-rácsos

 25 dkg liszt
15 dkg Rama-margarin
l3 dkg porcukor
1 csg vaniliás-cukor
3 tojássarga                         összegyúrni

Toltelék:

20 dkg őrőlt mák. v. dió
2 dl tej
1 evőkanal vaj
3-4 evőkanal cukor,    tejet melegiteni, bele a többit ,  jó elkeverni,

a tötelekbe 2 kozepes alma reszelve, 3 tojas felvert habja, citromheja, keshegyniörölt  fahej

Közepes tepsibe a  tészta  /annyi maradjon, amennyiből rácsot tudunk a tetejere tenni /eleg belesimitani,  toöltelek,  tetejere a maradek tésztából  rácsot.    Tepsiben hagyni hulni,  kis kockara vagva  tálalni  /érdemes elkesziteni dioval is,  tálcán egydiós , egy mákos,    hamar elkészül,  mutatós , és finom.



Garibaldi-galuska 

6 tojás
6 evőkanál tejföl
6 evőkanál rétesliszt
1 liter tej
6 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor
1 csg van. cukor
10 dkg vaj
5-5 dkg dió és mazsola

Elkészítés: tojások sárgáját a tejföllel alaposan kikeverjük, majd a lisztet, meg a habbá vert tojásfehérjét belekeverjük.   A tejet a kristálycukorral felforrósítjuk, a van. cukrot beleszórjuk és a tésztából a tejbe mártogatott kanállal nagy galuskákat szaggatunk bele. /Mintha madártejet készítenénk. / Ha a galuskák a tej tetejére feljönnek, szürő-lapáttal kiemeljük, lecsöpögtetjük és az olvasztott vajban megforgatva egy tűzálló tálba fektetjük /vagy sütőtál, tepsi/ Több részletben főzzük ki a tésztát, és rétegenként rakjuk le, a közöket porcukorral, durvára vágott dióval, mazsolával megszórva. A forró sütőbe toljuk, de a lángot mérsékelve kb 10-05 percig sütjük, azon forrón tálaljuk.
Nem szokott maradni, nem tudom milyen hidegen/
Egyszerű elkészíteni,    biztos, hogy "siker"....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése